Заповядайте на лекция и дискусия с психотерапевта Дора Прангаджийска и

...
Заповядайте на лекция и дискусия с психотерапевта Дора Прангаджийска и
Коментари Харесай

Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя книгата си „Не за всичко са виновни родителите ни“ в Бургас

Заповядайте на лекция и полемика с психотерапевта Дора Прангаджийска и показване на книгата й „ Не за всичко са отговорни родителите ни “ на 26 май, четвъртък, от 18.00 часа в Регионалната библиотека „ Пейо К. Яворов “ в Бургас.

Организатор на събитието е Зонта клуб Бургас, със специфичната поддръжка на Община Бургас и на Регионална библиотека „ Пейо Яворов “.

Ето какво споделя самата Дора Прангаджийска:

„ Може би за никого не е непозната фразата „ За всичко са отговорни родителите! “. И това значително в действителност е по този начин. Родителите са първите обекти в живота на всяко дете. От това по какъв начин са участвали още от момента на зачеването зависят толкоз доста неща, които ни съпътстват и като възрастни към този момент хора. Това са методът, по който детето ще обича – себе си и другите, дали ще има добра самокритика, дали ще обича тялото си и докосването, ще може ли да слага граници, до каква степен ще действа в унисон с вътрешните си потребности или с условията на социума и още куп други неща.

От майка ни и татко ни зависи какви родители се трансформираме ние самите на себе си – дали ще сме грижовни и милостиви или сурови и изискващи, тъй като детето „ гълтам “ родителите си и вгражда в себе си техните облици. От родителите зависи какви сътрудници ще откриваме, какви специалности ще избираме, по какъв начин въобще ще споделяме с другите.

Да, ролята на родителите е голяма. Дали за всичко обаче са отговорни те? В тази лекция ще приказваме тъкмо за това. Кои са аргументите да бъдем избран вид човек и родител? Кои са рестриктивните мерки, които ни пречат да се разширяваме? Как всеки един вид родителство се отразява на детето и за какво последствията не престават цялостен живот от време на време. Както и, несъмнено, каква друга от познатата ни посока на държание и образование можем да изберем.

Ние сме частица в фамилната система и всеки от нас е виновен – към себе си и към децата си, какъв родител е. Защото съгласно мен, няма по какъв начин да сме положителни родители на децата си, в случай че преди този момент не сме разрешили споровете със личните си родители и не търсим пътя към положителното родителство на самите себе си “, споделя авторката.

Дора Прангаджийска е Неорайхиански изчерпателен психотерапевт, магистър по педагогика и логика на психиката. Преподавател по Динамична логика на психиката в Българския институт по Неорайхианска аналитична психотерапия. Занимава се с самостоятелна и групова психотерапия. Водеща е на голям брой лекции, семинари и психотерапевтични работилници на разнообразни тематики. Тя е експерт в работата с осиновени хора и родители, осиновили деца. Автор е на книгата „ Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката “.

През 2018 година Дора Прангаджийска е номинирана за „ Златна ябълка “ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България, връчвана от „ Национална мрежа за децата “, а през 2019 година получава премията на в. „ 24 часа “ – „ Вдъхновителки на годината“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР