Заповядайте на 5 октомври 2022 г., сряда от 18.30 ч.

...
Заповядайте на 5 октомври 2022 г., сряда от 18.30 ч.
Коментари Харесай

Концерт на Соня Маринова – сопран и Красимир Тасков – пиано

Заповядайте на 5 октомври 2022 година, сряда от 18.30 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “ на концерт на Соня Маринова – сопран и Красимир Тасков – пиано.

Проф. Красимир Тасков, прочут на нашата аудитория от миналогодишния му концерт с Български камерен оркестър ще показа с публиката свои персонални мемоари за Нели Божкова във връзка 75 години от рождението на световноизвестната оперна певица, родена в Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера.

Кратки биографични данни за нашите посетители.

Соня Маринова завършва Националната консерватория в София в класа на Проф. Константин Карапетров. Веднага по-късно е назначена за солист на операта в гр. Плевен. През 1989 година е поканена като солист на Националната опера – София. Ролята, с която изгрява и бива видяна от публиката и музикалните експерти е Виолета от „ Травиата ” на Верди. Гена Димитрова я назовава „ Голямата Виолета на българските подиуми ”. Възходящият й креативен път включва огромни оперни функции и възторжена рецензия. Едно от най – влиятелните издания „ Opera Nationale ” написа: „ Дездемона на Соня Маринова, с нейната психическа правота, е безапелационна още от своето първо появяване. Гласът е ослепителен, техниката е превъзходна с едно хубаво легато, което удивлява в последно деяние. Всичко това, както и отводът от всевъзможен външен резултат, надълбоко влияе. ” Партнирала си е с Джакомо Арагал, Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Никола Николов, Николай Гяуров. В интервала 1998-2001 година е солист на Националната опера – Прага, където извършва централния трагичен репертоар. Там взе участие и в поредност концерти дружно с огромния италиански тенор Гаетано Бардини, дълготраен солист на „ Метрополитен Опера ” и „ Ла Скала ”. Специализира актьорско майсторство с Джанкарло Дел Монако и пеене с Борис Христов и Александрина Милчева. Има многочислени записи в БНР, сред които и единствената регистрация на първата българска опера „ Сиромахкиня ” на Емануил Манолов. Има издадени компактдискове с нейни записи. През 2009 година Радио Ватикана прави предаване за особено нея. Включена е измежду звездите на Българската Опера в енциклопедичния диск „ Opera from Bulgaria ” на Питсбъргския Университет. В последните години преподава оперно пеене в НМУ „ Л. Пипков “ София и Нов български университет. Активно концертира  с камерни стратегии и  взе участие в оперни постановки  в страната и чужбина.

Красимир Тасков завършва ДМА „ П. Владигеров ”, София със компетентност комбинация при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещава курсовете по комбинация на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и интернационалните състезания по пиано. През 1984 година неговият клавирен цикъл „ Архаични картини ” е измежду предложените произведения на Международната естрада на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Носител е на награди от композиционния конкурс в Токио за „ Фантазия ” (1991 г.), Триптих за две пиана (1995 г.), „ Взаимност ” (1999 г.) и „ Дитирамби ” (2002 г.), Първа премия от състезанието „ Рапсодия в 7/8 ” за Концерт за кларинет и оркестър (2002 г). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и други През 2003 година „ Преображение ” II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day – Словения. Негови творби са издавани в България, Франция, Русия и други Автор е на редица симфонични, измежду които:  Четири Сюити за оркестър; Концерти за пиано; за цигулка; за обой; два за кларинет, оркестровите стенописи -„ Преображение IV ”, „ Празненство ”, „ Тракийски светилища ” и други творби. На камерни,  вокални, хорови произведения, постоянно изпълнявани, както у нас, по този начин и в чужбина на влиятелни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, Съединени американски щати, Украйна и др.). Като реализатор и създател има редица издадени произведения и осъществени многочислени студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, с В. Георгиева, Б. Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано с А. Кръстев, Авторски CD – Gega new). Неговото произведение Crucifixion бе определено в листата на предложените произведения от журито на огромния интернационален конкурс за комбинация „ Ууно Клами “ във Финландия. Солист е на наши симфонични оркестри, както и интензивно концертиращ камерен реализатор. Носител на „ Кристална лира “ в раздел камерна музика за 2013 година от СБМТД. Член на жури на национални и интернационалните състезания за пианисти. Води майсторски курсове по стратегия Еразмус в европейски висши музикални академии. Красимир Тасков е учител, професор лекар в НМА „ Проф. П. Владигеров “ София, където управлява катедрата по комбинация.

С този концерт културната общност в нашия град ще уважи създателя, трансформирал изкуството в своя задача и популяризирал родния град отвън рамките на страната. Примата Нели Божкова в никакъв случай не прекъсва своята връзка с Добрич: „ България е постоянно в мен… – споделя тя в едно свое изявление за в. „ Добруджанска естрада ”.

Родената в Добрич международна звезда на оперните подиуми у нас и в чужбина е почнала креативния си път от детската музикална школа и детския хор под управлението на Маестро Захари Медникаров. Завършва националната консерватория като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 година  Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. От 1978 година  е солист в „ Комише опера “ – Берлин, а от 1983 година  в Бременската опера. През 1990 година е призната във Виенската държавна опера, а през 1998 година получава купата „ Камерзенгерин “ – най-престижната купа, която се присъжда в Австрия на оперни артисти. Нели Божкова е взела участие допълнително от 450 спектакъла. Светът се разделя с нея на 5 март 2004 година

Анонс преди „ Кармен “ в Бремен, 1987 година: „ Тази вечер феновете ще затаят мирис пред Кармен. Бляскавият мецосопран Нели Божкова ще ни разкрие целия си певчески капацитет. Тя е певица, идваща от Болшой спектакъл, предходна през Клитемнестра в „ Електра ”, играна в Бремен, и достигнала до мечтаната от нея роля Кармен, посредством която демонстрира невероятна игра и певческа заложба. “

След „ Аида “ през 1992 година, музикалната рецензия в Сиатъл отделя особено внимание на нашата оперна прима:

„ Аида “ на Верди е празник за Операта в Сиатъл. В ролята на Амнерис Нели Божкова е покоряваща. Българският мецосопран не е просто самобитна актриса. Тя реализира драматизъм с пеенето си. Ефектът е голям. Нели Божкова е извънреден гений. Това е нейният първи дебют в Сиатъл. Надяваме се тя да се върне още веднъж. “

През 2014 година Художествената изложба в нашия град показа галерия със фотоси, постери, афиши от спектакли, най-вече от Виенската опера, дипляни, награди и предмети, като например кастанетите, с които извършва ролята на Кармен, изпратени от нейния наследник – Константин Пранчев. Неговата воля е по-късно материалите да бъдат предадени в Държавен списък, където са и през днешния ден.

Огледалната зала, както е позната  поради 10-те кристални виенски огледала, инсталирани по стените посредством специфична технология, с решение на Общински съвет – Добрич, през 2005 година е именувана на Нели Божкова в символ на респект и почитание към родената в Добрич оперна певица.

ПРОГРАМА:

Ференц Лист

– „ S’il est un charmant gazon… ”/ „ Ако той е една очарователна поляна “

Клод Дебюси – 160 година от рождението му

– „ Mandoline ” / „ Мандолина “

– „ Beau soir… ”/ „ Хубава вечер… “

– „ Il pleure dans mon coeur.. ”/

„ Той плаче в сърцето ми… “- из цикъла „ Забравени ариети “- Ariettes oubliees

-„ Reverie ”/ „ Мечтание “- клавирна пиеса

Цезар  Франк – 200 година от рождението му

– „ Souvenance ”/ „ Спомен “

– „ Le vase brise ” /  „ Счупената ваза “

– Prelude Op.18 / Прелюд из оп. 18 /транскрипция Фридман/

Габриел Форе

–  „ Apres un reve ”/ „ Пробуждане “

Красимир Тасков

– „ Две хубави очи “ – по стихове на Пейо Яворов          

Морис Равел – 85 година от гибелта му

– Vocalise- Etude / en forme de Habanera / – Вокализ / във формата на Хабанера /

Билети от 16.30 ч. в деня на концерта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР