Заповядайте на 13 декември от 18.00 ч. на откриването на

...
Заповядайте на 13 декември от 18.00 ч. на откриването на
Коментари Харесай

Изложба Персийско изкуство в РЕМ

Заповядайте на 13 декември от 18.00 ч. на откриването на изложбата на Посолството на Изменник на родината Иран – София и Регионален етнографски музей – Пловдив „ Магията на иранското изкуство и занаяти “, която ще бъде показана за първи път пред аудитория. Изложбата демонстрира творби на иранското занаятчийско изкуство и ще очарова посетителите с неповторими експонати. Тази година се навършват и 125 години дипломатически и 70 години културни връзки сред България и Иран.

В изложбата са показани разнообразни мостри на иранското изкуство – завещание на хилядолетната иранска цивилизация. Произведенията на майсторите разкриват самобитната хубост на иранското изкуство и ни притеглят с елегантността, шарките и десените си, разкривайки парченца от античната иранска традиция и просвета. Посетителите на музея ще могат да се допрян до образците на античните ирански изкуства и обичайните ирански занаяти, съхранени до през днешния ден: „ каламзани “ – тип гравиране върху метал; „ минакари “ – тип емайлиране; „ хатамкари “ – инкрустация върху дърво и „ персийски килими “.

Изкуството „ каламзани ” в Иран има история от 7000 години, за която свидетелстват откритите и съхранявани в Националния музей на Иран предмети на изкуството. Това изкуство бележи незабравим прогрес по времето на ръководството на Сефевидите – преди към 450 години и е взаимствало и продължава да взаимства черти от избрани стилове като дърворезба, релеф, ажур, арабеск и портретизъм.

Изкуството „ минакари ” пък датира хилядолетия обратно. Още по времето на цар Кир Велики този поминък е бил практикуван в Персеполис, античната столица на Персия. Подобен тип занаятчийско изкуство е съществувало и в Европа при келтските племена преди към 1500 години.

„ Хатамкари ” е един от най-известните ирански занаяти, имащ огромна художествена стойност. Този занят съставлява тип инкрустация върху дърво. Самият „ хатам ” се състои от регулярни многостранни късчета метал или слонова кост, които се декорират ръчно върху дървото. И до през днешния ден, школата на иранския град Исфахан е една от запазилите се и най-значими школи по „ хатамкари ”.

Персийските килими са известни в целия свят и историческите данни сочат, че изкуството на тъкане на килими в Иран е съществувало още в антични времена. През вековете килимът се е трансформирал в знак на античната и богата персийска просвета и е играел основна роля в бита на персите. Въпреки че в днешно време килимарството в страната се механизира, страната си остава най-големият производител и експортьор на ръчно тъкани килими. Около 1.2 милиона души в Иран се занимават с тъкане на килими, предопределени за локалните и международни пазари. Иранците са измайсторили и най-големия ръчен килим в историята на килимарството с повърхност 5625 кв. м.

Изложбата ще може да разгледате доникъде на януари в Изложбена зала на РЕМ – Пловдив.

Очакваме ви!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР