Заповедта за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е

...
Заповедта за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е
Коментари Харесай

Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен, СДВР трябва да му плати обезщетение

Заповедта за ареста на водача на ГЕРБ Бойко Борисов е оповестена дефинитивно от съда за противозаконна, оказва се от решение на Административен съд София – град.

Съдебният състав оставя в действие решението на Софийския областен съд от април, който анулира като незаконосъобразна заповедта за задържането му.

Припомняме ви, че на 17 март Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният консултант на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха арестувани в ареста, а на идващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвиняване. Те бяха отведени от полицията във връзка формирано произвеждане за изнудване, обвързвано с предприемача Васил Божков.

Заповедта за задържане " не покрива стандарта за правда и за непроизволност, като основополагащи общи правила при ограничение на правото на независимост и сигурност ", се споделя в решението на съда.

В него се цитира Конституцията, като се показва, че всеки има право на персонална независимост и цялост, както и че никой не може да бъде арестуван, подлаган на оглед или обиск, или на друго посягане върху персоналната цялост с изключение на при изискванията и по реда, избрани със закон.

Според правосъдния състав приложената насилствена административна мярка за 24-часово задържане, с изключение на " в действителност голословна се явява и несъответна на задачата на закона ". Като се добавя, че в заповедта за задържане няма разказани обстоятелства, а само е посочен номер на досъдебно произвеждане и е преписан текст от Наказателния кодекс. В заповедта не са посочени " осъществилите се обстоятелства, които са обосновали нуждата от използването на насилствената административна мярка ".

По делото – Столичната дирекция на вътрешните работи e наказана да заплати на Бойко Борисов разноските по делото в размер на 480 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР