Заповедта на Израел за преместване на 1,1 милиона цивилни в

...
Заповедта на Израел за преместване на 1,1 милиона цивилни в
Коментари Харесай

Страх, объркване, докато Израел издава заповед за евакуация на северната част на Газа

Заповедта на Израел за пренасяне на 1,1 милиона цивилни в линията Газа от север на юг в границите на 24 часа сътвори атмосфера на комплициране и боязън в обсадения анклав на седмият ден от ответната бомбардировка на Израел.

Директивата пристигна в петък, защото се чака Израел да подреди наземно навлизане в гъсто обитаемата територия след невижданата офанзива предходната седмица, осъществена против Южен Израел от Хамас, въоръжената формация, която ръководи Газа.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Последната целувка на майка с дете, убито при израелски удар в Газа СЗО предизвестява, че лечебните заведения в обсадената линия Газа са в „ точка на изкривяване “ Израел употребява бяло фосфор в Газа, Ливан, грозящ цивилни: HRW завършек на списъка

В отговор Управлението по въпросите на бежанците на Хамас сподели на жителите на север „ да останат непоколебими в домовете си и да стоят твърдо пред лицето на тази отвратителна психическа война, водена от окупацията “.

Жителите на северната част на Газа споделят, че улиците са били празни, защото хората са останали в домовете си, пробвайки се да решат какво да вършат по-нататък, следвайки заповедите за евакуация на Израел, заяви АП.

По пътя нямаше коли с изключение на коли за спешна помощ. Поради спиранията на интернет и колапса на телефонните мрежи, палестинците споделиха, че информацията е нищожна и множеството към момента не са чули директни заповеди от армията за евакуация.


„ Досега хората имаха вяра, че това е тип психическа война, само че не желаят да повярват в това “, сподели репортерът на Ал Джазира Сафват ал-Кахлут, репортаж от северната част на Газа, в ранните часове на петък.

„ Мнозина се питат правилно ли е това, призрачен сън ли е или какво? “

Ал Кахлут сподели, че не е имало подготовка за такова всеобщо придвижване в територия, която към този момент е опустошена от 16 години на осакатяваща обсада.

„ На процедура 1,1 милиона души – те нямат задоволително уреди, с цел да се движат, по какъв начин могат да се движат? магарета? Нямат задоволително магарета. коли? Няма задоволително коли. Няма гориво за транспортни средства, които да се движат към този момент седем дни “, сподели ал-Кахлут и добави, че обстановката припомня на хората за злополуката от 1948 година – всеобщото изселване на минимум 750 000 араби от Палестина.

„ До нощес хората търсеха вода за пиянство, в този момент търсят по какъв начин да си тръгнат и къде да отидат “, сподели ал-Кахлут.

„ Повече от един милион палестинци са в суматоха, комплицирани са, нямат проект и не схващат какво да вършат. Сега децата ми ме питат „ Къде да отидем? “ Казах, че не знам. “

„ Хаос “

Инас Хамдан, чиновник в организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци в град Газа, разказа обстановката пред осведомителната организация AP като „ безпорядък “.

„ Никой не схваща какво да прави “, сподели Хамдан, която сграбчи каквото можеше да хвърли в чантите си измежду суматохата и вика.

„ Забравете за храната, забравете за електричеството, забравете за горивото, единствената грижа в този момент е дали ще съумеете, дали ще живеете “, Небал Фарсак, представител на Палестинския червен полумесец в град Газа сподели, избухвайки в тежки ридания.

Тя също сподели, че няма метод 1,1 милиона души да бъдат безвредно евакуирани.

Фарсак сподели, че има болнични пациенти, които не могат да бъдат преместени при актуалните условия, и доста от медиците отхвърлят да изоставен и изоставят пациентите си.

Вместо това, сподели тя, те се обадиха на сътрудниците си, с цел да се сбогуват.

Имад Абу Алаа, чиновник на организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, отговарящ за приютите в северната част на Газа, сподели, че просто има прекалено много хора, които да бъдат евакуирани в толкоз къс период.

„ Какво ще кажете за приютите на Организация на обединените нации? Говорим за цивилни. Изведнъж това даже няма значение? “ сподели той пред AP.


Иън Парметър, някогашен австралийски дипломат в Ливан, сподели пред Al Jazeera, че Израел „ не си прави илюзии “, че 1 милион души могат просто да се реалокират в границите на 24 часа.

„ Това е просто предизвестие, че идват. “

В изказването си до цивилните в Газа израелската войска сподели, че евакуацията е за тяхната лична „ сигурност “, защото възнамерява да „ оперира доста в град Газа “ през идващите дни.

„ Ще можете да се върнете в град Газа единствено когато бъде направено друго известие, което го разрешава. Не се доближавайте до зоната на защитната ограда с страната Израел “, се прибавя в изказване.

Но ръководителят на бюрото за политически и интернационалните връзки на Хамас Басем Наим сподели пред Ал Джазира, че палестинците имат „ две благоприятни условия: да победят тази окупация или да умрат в домовете си. “

Той добави: „ Няма да си тръгваме. Не сме подготвени да повторим още веднъж Накба. ”

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР