Заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров променя правилата за

...
Заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров променя правилата за
Коментари Харесай

От днес се променят правилата за ваксиниране

Заповед на здравния министър доктор Стойчо Кацаров трансформира разпоредбите за имунизиране от през днешния ден. Според нея от понеделник до четвъртък ще могат да се имунизират единствено хора над 60 години и тези с хронични болести.

Петък, събота и неделя могат да си слагат ваксина всички останали. Така предпочитано ще бъдат ваксинирани хората от рисковите групи, с цел да бъде понижена смъртността в страната - се обоснова министър Кацаров.

Според някогашния министър на опазването на здравето - проф. Костадин Ангелов, това ще забави темпа на имунизация.

Личните лекари към този момент ще получават ваксини един път седмично от логистични пунктове във всяка община.

Здравните инспекции ще провеждат мобилни екипи за трудноподвижни хора, които желаят да се имунизират, както и за хората в отдалечените региони.

Хората с час в електронния указател ще се ваксинират в петък, събота и неделя, по реда на записване.

Според здравния министър - от това по кое време ще достигнем групов имунитет, зависи какъв брой дълго ще продължат ограниченията.

" Ако имунизираме възрастните, където са 80% от умрелите, внезапно ще понижим смъртността и това е нашият приоритет, по тази причина променяме проекта в този тип - нещо, което постоянно съм казвал, че с това трябваше да стартираме. С това започнаха всички развити страни - с най-възрастните хора ", съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

" Това, което ме тормози е, че заповедта, която е издадена, с новата организация, съществено ще компрометира темпото, което беше реализирано на имунизациите и ще отдалечи груповия имунитет ", разяснява проф. Костадин Ангелов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР