Заподозреният за стрелбата на рапъра Тупак Шакур през 1996 г. е обвинен в убийство

...
Признат бивш лидер на улична банда беше арестуван в петък
Коментари Харесай

Признат бивш лидер на улична банда беше арестуван в петък по обвинение в убийство при стрелбата в Лас Вегас на хип-хоп звездата Тупак Шакур преди почти три десетилетия, дълго неразкрито престъпление, което се превърна в определящ момент в историята на рап музиката.

Дуейн „Keffe D“ Дейвис, за когото полицията каза, че е заподозрян отдавна и започна да се самозамесва в поредица от публични изявления през последните години, беше задържан пред дома си ден след завръщането на голямо жури в окръг Кларк, Невада обвинителен акт срещу него.

Обвинителният акт беше представен по време на кратко изслушване в петък на съдия, който нареди на 60-годишния Дейвис да остане в затвора без гаранция до първоначалното явяване в съда, насрочено за следващата сряда.

Дейвис беше обвинен в едно обвинение в убийство със смъртоносно оръжие за предполагаемата му роля в ръководенето на група мъже да убият Шакур при стрелба от кола през 1996 г. близо до Лас Вегас Стрийп. отмъсти за побоя на своя племенник, Орландо Андерсън, в MGM Grand Garden Arena от Шакур и членове на антуража му в нощта на 7 септември 1996 г., малко преди стрелбата.

Дейвис „оркестрира плана, който беше осъществен за да извърши това престъпление", каза лейтенантът от столичното полицейско управление Джейсън Йохансон на пресконференция.

Не беше веднага ясно дали Дейвис е осигурил юридическо представителство.

Полицията показа кадри от охраната на хотела на няколко мъже, които ритат и удрят човек те се идентифицираха като Андерсън близо до група асансьори, преди служителите по сигурността да прекъснат кавгата. Един от забелязаните да атакуват Андерсън беше идентифициран като Марион "Судж" Найт, съосновател и тогавашен изпълнителен директор на базираната в Лос Анджелис Death Row Records, която продуцира записите на Шакур.

Този инцидент, каза Йохансон, е довел до "отмъщението застрелвайки Тупак Шакур."

След като се сдоби с пистолет от неназован сътрудник, Дейвис, заедно с Андерсън и още двама мъже, Терънс Браун и Деандре Смит, се качиха на бял кадилак и потеглиха да намерят черното BMW, което имаше Найт откаран от хотела с Шакур като негов спътник.

Когато Дейвис и другите настигнаха автомобила на Шакур и Найт, от кадилака бяха изстреляни в пътническата страна на BMW. Шакур, ударен четири пъти, почина в болница шест дни по-късно на 25-годишна възраст.

Найт, който беше ожулен в главата от фрагмент от куршум, но получи само леки наранявания, беше изпратен в затвора следващия месец за нарушаване на условията от пробацията му в предишен случай на нападение, когато беше хванат да участва в мелето на MGM.

Властите не казаха кой всъщност е стрелял с пистолета по Шакур. Тримата други в кадилака с Дейвис вече са покойници.

Соперничаща "гангста" рап звезда от базираната в Ню Йорк звукозаписна компания Bad Boy Entertainment, Кристофър Уолъс, беше застрелян в Лос Анджелис през март 1997 г. убийство, което все още остава неразкрито.

Уолъс, който изпълняваше ролята на Notorious B.I.G., беше замесен в ескалираща рап вражда между Източното и Западното крайбрежие преди смъртта си и според слуховете убийството му е възможен акт на отмъщение за убийството на Шакур месеци по-рано.

Сопернически банди

Йохансон каза, че насилието в MGM произтича от враждебността между две съперничещи си улични банди от района на Лос Анджелис - South Side Compton Crips, на които Дуейн е известен лидер, и Mob Piru, с която Death Row Records и Knight бяха тясно свързани.

Членове на двете групи бяха в Лас Вегас в нощта на убийството, за да присъстват на боксов мач за световната титла в тежка категория между Майк Тайсън и Брус Селдън.

Йохансон каза детективите бяха събрали заедно повечето от обстоятелствата и хората, замесени в събитията, довели до стрелбата през първите няколко месеца от тяхното разследване, но дълго време им липсваха допустими доказателства, за да търсят наказателни обвинения.

Случаят беше „подновен“ през 2018 г. от „признанията на самия Дейвис за участието му в това разследване на убийство, които той предостави на множество различни медии.“

Дейвис, самоопределящ се като лидер на банда, беше признал в интервюта и в мемоарите си от 2019 г. „Легендата на Compton Street,“ че е бил в кадилака, от който са стреляни по автомобила на Шакур.

Това предизвика подновен натиск от страна на полицията за разрешаване на случая, карайки следователите да получат заповед за обиск на дома на Дейвис през юли. Допълнителни доказателства, открити там, проправиха пътя за обвинението, каза Йохансон.

Шакур, влиятелен изпълнител, широко смятан за един от най-великите изпълнители на рап музиката, беше и един от най-успешните комерсиално, като продаде повече от 75 милиона записа по целия свят.< p>Той беше най-известен със сурови текстове, примесени с насилие, секс и ругатни, описващи живота в гетото. Албумът му „All Eyez on Me“, издаден малко преди смъртта му, прослави собствения му имидж на разбойник.

Обичан от феновете си и ненавиждан от политиците заради песните, които понякога възпяват насилието и женомразството, Шакур не беше непознат за проблемите, след като прекара голяма част от последните две години и половина от живота си в и извън съда, затвора или болници.

Шакур, който безспорно стана по-популярен след смъртта, отколкото приживе, бе въведен в Залата на славата на рокендрола през 2017 г. .

Найт, неговият мениджър, пледира да не оспорва в съдебна зала в Лос Анджелис през септември 2018 г. по обвинение в непредумишлено убийство за убийство, извършено през 2015 г. в Комптън, приемайки присъда от 28 години затвор по споразумение с прокурорите няколко дни преди да започне делото за убийството му.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР