Докторант, арестуван по обвинение в убийство при фатална стрелба по член на факултета на UNC, казва източник

...
Заподозреният за фаталната стрелба на член на факултета в Университета
Коментари Харесай

Заподозреният за фаталната стрелба на член на факултета в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил в понеделник е идентифициран като докторант в училището, държавен служител, информиран от местните правоприлагащи органи, каза за CNN.

Тайлей Чи е задържан по обвинения в убийство от първа степен и притежаване на пистолет в учебен имот, според службата на шерифа на окръг Ориндж доклад за резервация.

Окръжният прокурор Джеф Ниман потвърди обвиненията срещу Qi. Заподозреният ще се яви за първи път в съда в Хилсбъроу, Северна Каролина, в 14:00 часа, каза Ниман пред CNN.

Снимката на Qi беше споделена от органите на реда като „интересно лице“ в понеделник и той беше заснет в ареста около час и половина след стрелбата, според източника.

Същата снимка беше на биографичната страница на Qi на UNC, която го посочваше като студент в катедрата по приложни физически науки. Страницата, която е изтрита, но е достъпна в Wayback Machine на Internet Archive, казва, че Ци е влязъл в училището през 2022 г. и изброява предишното му образование като Държавен университет в Луизиана и Университет на Ухан.

Полицията все още издирва оръжие и мотивът зад фаталната стрелба на члена на факултета, който не е публично идентифициран.

Стрелбата в ранния следобед изпрати университета с повече от 30 000 студенти в изолация за часове. Заподозреният беше задържан около 90 минути след като стрелбата прекъсна дейностите в училищните Caudill Laboratories, сграда за изучаване на химия.

„Искаме да сме сигурни, че събираме всяко доказателство, за да определим какво точно се е случило тук днес и защо се е случило“, каза шефът на полицията на UNC Браян Джеймс на пресконференция в понеделник вечерта. „Твърде рано е в това разследване да знаем мотива за стрелбата.“

Детективите търсят мотив и огнестрелно оръжие

Детективите няма да разберат мотива, докато не говорят с заподозреният, каза Джеймс. Разследващите не са открили огнестрелното оръжие, използвано при стрелбата, и не е известно дали е било законно придобито, каза Джеймс.

Никой друг не е ранен, казаха служители.

„Това загубата е опустошителна и стрелбата накърнява доверието и безопасността, които толкова често приемаме за даденост в нашата общност в кампуса. Ще работим, за да възстановим това чувство на доверие и безопасност в нашата общност“, каза канцлерът на UNC Chapel Hill Кевин Гускевич.

Джеймс каза, че не е ясно дали жертвата и нападателят са се познавали.

„Надяваме се, че това ще бъде разкрито чрез интервюта на заподозрения, както и на всички свидетели, които може да са налични“, каза той.

Класовете и дейностите в кампуса бяха отменени в понеделник и вторник, казаха служители. Това е втората седмица от часовете през есенния семестър във водещия университет на 17-членната система на UNC.

След като 911 обаждания за стрелбата постъпиха малко след 13:00 ч., полицията на университета издаде сигнал, съветвайки студентите да отидат вътре веднага, затворете прозорците и вратите и изчакайте до второ нареждане, според имейл. Свидетел в кампуса каза на CNN, че са били заключени в сградата си и са видели въоръжени служители да претърсват кампуса.

Видео от WRAL, филиал на CNN, показва голям брой полицейски коли в кампуса с мигащи аварийни светлини. Понякога хората излизаха от близките сгради в колона с вдигнати ръце.

Полицията задържа един човек преди задържането на заподозрения, но установи „много бързо“, че това не е стрелецът, а Джеймс каза.

Заподозреният е бил задържан малко след 14:30 часа, каза Гускевич. Университетът продължи да бъде блокиран няколко часа, след като заподозреният беше задържан, тъй като властите работеха, за да потвърдят, че имат точния човек и се опитват да намерят огнестрелното оръжие, което е използвано, каза Джеймс пред репортери.

Университетът има студенти от около 32 000, заедно с повече от 4 000 преподаватели и 9 000 членове на персонала.

ФБР подпомага събирането на доказателства, казаха служители.

Четиридесет и девет стрелби в училища са станали в САЩ тази година, включително стрелбата на UNC – 34 са съобщени в кампуси K-12 и 15 в кампуси на университети и колежи – според данни на CNN.

Ерик Левенсън от CNN допринесе за този доклад.

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР