Заподозреният каза по време на разпита, че е бил тормозен

...
Заподозреният каза по време на разпита, че е бил тормозен
Коментари Харесай

Стрелецът в училището във Финландия бил жертва на тормоз



" Заподозреният сподели по време на разпита, че е бил унизен и тази информация бе доказана при следствието на полицията ", оповестиха органите на реда в изказване.

Стрелецът и жертвите са били съученици, съобщи Ройтерс. Той се е преместил в образователното заведение при започване на 2024 година, сочи още следствието.

Във вторник сутринта момчето донесе револвер на собствен родственик в учебно заведение във Виертола покрай Хелзинки и стреля по трима. Не е ясно по какъв начин се е сдобил с оръжието. Този въпрос се проверява от полицията като настрана закононарушение с огнестрелни оръжия, се споделя в изказване на следователите.

В учебното заведение, ситуирано в покрайнините на финландската столица Хелзинки, учат към 800 възпитаници от първи до девети клас - на възраст от седем до 16 години. Свещи и цветя бяха положени в снега в учебното заведение, когато финландското държавно управление разгласи сряда за ден на народен печал.

Флаговете във Финландия бяха спуснати на половина за починалото 12-годишното дете. Други двама ранени възпитаници са тежко ранени и с заплаха за живота. 

Снимка: АР/БТА

След като през вчерашния ден сутринта се популяризира информацията за стрелбата, разтревожени родители чакаха с часове пред учебното заведение. През това време учителите бяха заключили класните стаи, с цел да предпазят останалите вътре възпитаници, до момента в който полицията претърсваше пространствата. В последна сметка обвиненият беше арестуван на към 4 км от учебното заведение и у него беше открито оръжието, с което той е направил офанзивата. Няма други обвинени, оповестиха от полицията.

Едно от ранените деца е момиче от Косово, оповестиха от косовското външно министерство във Facebook.

Финландия е очевидец на възходящо равнище на тормоз в учебните заведения, като 8,6% от учениците, които в този момент са на към 12 години, споделят, че са били обект на принуждение най-малко един път седмично, по отношение на 7,2% през 2019 година, съгласно изследване от 2023 година на Института за публично здраве THL.

Снимка: АР/БТА

След смъртоносните стрелби в учебни заведения през 2007 и 2008 година Финландия стегна законодателството си в региона на оръжията през 2010 година и вкара тест за дееспособност за всички претенденти за позволение за огнестрелно оръжие. Минималната възраст също по този начин беше увеличена от 18 на 20 години. В страната има повече от 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и към 430 000 притежатели на разрешителни при население от 5,6 милиона души.

Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР