Заподозрените десни терористи, за които се твърди, че са планирали

...
Заподозрените десни терористи, за които се твърди, че са планирали
Коментари Харесай

Заподозрените в заговор за преврат в Германия са имали списъци с врагове

Заподозрените десни терористи, за които се твърди, че са възнамерявали прелом, явно са имали описи с врагове. В дома на един от обвинените е открит лист с 18 имена, написа taz.de. Лицата в листата са политици и публицисти. Сред тях са и седем членове на Бундестага, които в сряда сутринта са били осведомени за това от Федералната престъпна работа (BKA). Според изследване в листата са включени министърът на външните работи Аналена Баербок (Зелени), водачът на СДПГ Саския Ескен, генералният секретар на СДПГ Кевин Кюнерт и политикът от ХДС Армин Лашет.
Прочетете още
Председателят на СДПГ Саския Ескен разяснява листата с имена: " Не би трябвало да подценяваме заплахата, която съставляват райхсбюргерите, подготвени да употребяват принуждение. Тези хора не просто фантазират за тайни теории. Те са имали съответни проекти, които са били подготвени да осъществят ", сподели Ескен.

По информация на изданието от средите за сигурност в листата е и водачът на партията и парламентарната група на ХДС Фридрих Мерц. Мерц не е поискал да разяснява този въпрос.

Според следствията на федералния основен прокурор някои от обвинените в тероризъм са възнамерявали да обхванат в немския Бундестаг с дребна въоръжена група, с цел да арестуват членове на федералното държавно управление и присъстващите там депутати. Според вътрешна оценка на защитата на Бундестага евентуалните рискове са били " постоянно под надзор " с помощта на съдействието с органите за сигурност.

Според проверяващите описът не е бил конфискуван в сряда, а преди да бъде формирано актуалното произвеждане. Според оценката на опасността, направена от Федералната престъпна работа (BKA) пред Народното събрание, досега няма данни за съответна опасност.

Федералната престъпна полиция не поискала да заяви дали публицистите от листата са били осведомени по въпроса. Според информация на вестника най-малко трима известни телевизионни водещи на публични излъчвания са в листата. Според техните радио- и телевизионни оператори обаче полицията към момента не ги е уведомила. Федералният прокурор не е поискал да разяснява въпроса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР