Започват проверки за формирането на крайната цена на храните в

...
Започват проверки за формирането на крайната цена на храните в
Коментари Харесай

Колко пъти поскъпват основните продукти от производителя до потребителя

Започват инспекции за образуването на крайната цена на храните в магазините. Това разгласи земеделският министър Кирил Вътев пред NOVA. От министерството ще наблюдават има ли голословно повишаване - от производителя до потребителя. А повода – високите крайни цени, на които се оферират главните артикули на щанда. Колко пъти нарастват храните, които най-често купуваме? 
След седмичния пазар финалната сметка се оказва по-висока от предишния юли. Галина пресмята, че от производителя до щанда храните нарастват с пъти. Затова и счита, че част от надценките на търговците са спекулативни.
„ Винаги търговецът печели за сметка на производителя. Клиентът е пострадал, само че и производителят е пострадал – тъй като ние можем да се ограничим да използваме. Но производителят няма къде да си пласира продукцията, с изключение на в магазина ”, добави тя.
При някои артикули растежът от пазара на едро до щанда на дребно е забележителен, регистрират и от Комисията по стоковите тържища и борсите. Справка в системата на икономическото министерство за оповестяване на цените на храните демонстрира, че приблизително в страната кг сирене на едро се продава за 11.26 лева, а на щанда – с повече от 5 лева от горната страна – приблизително за: 16.55 лева От борсите до магазина – едно яйце пък нараства с близо 60 % - от 32 на 50 ст. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР