Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните

...
Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните
Коментари Харесай

Млякото поскъпва 6 пъти, докато стигне до щанда, фермери фалират

Започват инспекции, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините обратно по веригата търговец-преработвател-производител, разгласи земеделският министър Кирил Вътев.

Причината е в голословно високите крайни цени, на които се оферират на потребителите съществени хранителни артикули.

Пред " Хоризонт " млекопроизводители алармират, че в комерсиалната мрежа цената на млякото да вземем за пример е 6 пъти по-висока от изкупната цена и от ден на ден фермери банкрутират.

" Този въпрос, който ми задават, най-малко 5 пъти беше задаван на някогашния министър на стопанската система и той не можа да отговори ", споделя Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично добавя, че въпреки всичко изкупната цена на млякото е съумяла да надвиши цената на водата:

" Днес бях доста благополучен. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е към този момент 58 ст. и е по-малка от цената на млякото ".

Извън шегата обстоятелствата са неприятни - фермите банкрутират една по една и хората се отхвърлят от отглеждането на животни:

" Аз не мога да кажа какъв брой са за цялата страна, само че най-малко аз знам за десетина ферми, и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, младеж – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави ".

И животновъдите чакат съответна реакция от страната, добави Михайлов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР