Започват протестите на пътните строители. За 09.00 часа е насрочена

...
Започват протестите на пътните строители. За 09.00 часа е насрочена
Коментари Харесай

Започват протестите на пътните строители

Започват митингите на пътните строители. За 09.00 часа е планувана демонстрацията пред ародното заседание, която ще продължи през целия ден. Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната стачките ще затварят трасетата в границите на 1 час.

Причината за недоволството им - неналичието на решения за заплащанията от страна на страната на бранша.

Нерешени все още са въпросите с заплащането на остатъка за осъществени поправки за минали години, настоящи заплащания по огромни инфраструктурни планове, като градежа на автомагистрала " Хемус " и скоростния път Видин - Ботевград, както и индексация на договорите в строителството.

Става дума за противоречивите контракти за настоящ ремонт и поддържане на пътищата от времето на ГЕРБ. Премиерът Петков и вицепремиерът Асен Василев отхвърлиха това заплащане, преди да излезе отчет на междуведомствената група, който да реши какъв брой от тези пари нарушават закона, тъй като са в действителност прикрито възлагане на съществени поправки. Докладът е реалност и в него се споделя, че над 80% от всичко предоставено е нелегално. Окончателното решение обаче ще е на Народното събрание, който има още седмица живот. Вероятно точно по тази причина в този момент строителните компании се активизираха още веднъж, написа " Капитал ".

Според ръководителя на Браншова камара " Пътища " Стефан Чайков става въпрос за неизплатени 720 млн. лева за към този момент осъществени действия, което стопира работата върху 270 пътни прави. По думите му в незабавен порядък пълномощията би трябвало да се върнат там, където са им конституционно вменени – от Народното сърние към Министерски съвет и на способените институции – АПИ и ДНСК. Проблемът ще рефлектира и върху зимното поддържане, което стартира напълно скоро, сигнализират пътищарите.

Държавата ще заплати единствено на изрядните пътни компании, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по районна политика Настимир Ананиев от Политическа партия. По думите му единствено 21% от пътните компании са изрядни и единствено те ще получат парите си.

Вчера депутатите от районната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за публичните поръчки, които дават опция цената на строителните контракти да се индексират по време на осъществяването им според от инфлацията. Паралелно с това комисията утвърди и друга смяна в същия закон, която значително не разрешава инженеринга като способ за социална поръчка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР