Започват летните експедиции на пещерняците от ТД Академик и на

...
Започват летните експедиции на пещерняците от ТД Академик и на
Коментари Харесай

Започват летните експедиции на търновските пещерняци

Започват летните експедиции на пещерняците от Търговско дружество „ Академик ” и на учениците от Клуба по спелеология при Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон ” във Велико Търново. Посещенията ще започват от Търновските височини, където преди месец са локализирани нови ниши. Това разгласи ръководителят на пещерен клуб „ Дервент ” Евгени Коев.

В програмата са включени присъединяване в националната експедиция в региона на Марина дупка край Трявна, обхождания на землищата на селата Мусина и Емен, както и наблюдения на карстови формирания в региона на Балван и Ново село. Към изследванията ще се причислят седем възпитаници от Клуба по спелеология както и някогашни ученици на Професионалната гимназия по туризъм.

„ Експедициите имат практическа устременост. Правим сложни наблюдения на водите в карстовите региони. Отбелязваме какво е въздействието на човешката активност върху оттока на водите, колониите на прилепите, вършим документиране на пропастите и пещерите за обща осведоменост на локалното население ”, разяснява Евгени Коев.

Очаква се до края на месец август откривателите да работят за поредна година и в Скалните манастири до русенското село Иваново.

Традиционно спелеолозите ще поддържат организацията и провеждането на нощния туристически поход от Прохода на републиката до Шипческия проход. Пешеходният тур по билото на Стара планина ще се организира тази година на 30 юни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР