Започват действия за събаряне на строежа на Алепу и възстановяване

...
Започват действия за събаряне на строежа на Алепу и възстановяване
Коментари Харесай

На ход е процедура за събарянето на строежа на Алепу

Започват дейности за срутване на градежа на Алепу и възобновяване на терена. ДНСК дава начало на нужните дейности, с които да разпореди правенето на план за екологосъобразна рекултивация на емблематичното място и за унищожаване на построената до сегашния миг стоманобетонова структура, оповестиха от " Продължаваме промяната ".

Строежът ще бъде отхвърлен, като ще остане само частта, която извършва укрепващи свлачището и терена функционалности .

" В момента сме пред възлагане на задание за планиране за възобновяване на грозния белег, който нанесе противозаконното строителство върху по този начин емблематичния парцел на местността " Алепу " ", сподели пред публицисти в Народното събрание националният представител Мирослава Петрова от ПГ " Продължаваме Промяната ".

Петрова изясни, че това е задание за планиране, след което ще има планиране за екологосъобразна рекултивация на терена и неговото възобновяване.

" То ще предстои на утвърждение от Министерство на околната среда и водите, по-късно ДНСК издава заповед, която на база капиталовите планове, да укаже на притежателя на терена да подходи към неговото възобновяване с негови сили и средства. Ако той не направи това, страната влиза в своите законови пълномощия и го прави, след което си търси средствата от притежателя ", изясни депутатът.

По думите й това, което следва, е да се възвърне скатът, подобен какъвто го помни обществото. По думите на Петрова най-важното е, че това е първата крачка от поредност законосъобразни, институционални ходове, които да подсигуряват този развой. Това ще се случва за пръв път в България, означи депутатът.

" Премиер, който го е грижа за природата на България и има политическата воля да отбрани нейния интерес и институции, които работят, както сега се случва, в съдружното държавно управление, е от дълго време чакана вест за обществото в България ", уточни Петрова.

Законосъобразните дейности на институциите са по отношение на окончателното решение на Върховен административен съд, потвърждаващо решението на БАС за оповестяване за незначително разрешението за градеж на община Созопол.

През ноември, когато излезе окончателното правосъдно решение по проблема, вложителят на плана " Алепу вилидж " съобщи, че ще съди България в Страсбург. Отказа да събори и градежа с аргумента, че това ще провокира екокатастрофа в региона.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР