Започват 83 изпитаТройка се връзва с 30 точкиНад 50 000

...
Започват 83 изпитаТройка се връзва с 30 точкиНад 50 000
Коментари Харесай

50 000 зрелостници се стягат за матурите

Започват 83 изпита
Тройка се връзва с 30 точки

Над 50 000 зрелостници сe чака да се явят на наложителната матура по български език и литература, която следва на следващия ден - 19 май. С нея се дава началото на маратона от общо 83 изпита, които просветното министерство ще провежда на сесията май-юни. Към тях с изключение на първата матура, спадат още втората, спомагателните матури (включително изпитите по другите равнища на непознат език), както и изпитите на валидирането на умения, които тази година включват 4 нови предмета - информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство.

Утре, тъкмо в 5,45 часа в МОН ще бъде генериран изпитният вид за наложителния зрелостен изпит по български език и литература. А за зрелостниците матурата ще стартира тъкмо в 8:30 ч. В провеждането є няма промени, обясниха шефове на учебни заведения пред “Труд news ”, по тази причина и няма терзания за организацията. И този път изпитът се състои от тест се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение. И тази година зрелостници могат да изкласят и да вържат тройка против 30 точки.

Втората наложителна матура ще е на 23 май. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, само че изпитите ще са 27, тъй като тези по непознат език се поставят на разнообразни равнища според от образователния проект. На същата дата завършващите професионално обучение, които тази година са към 49 000, ще поставят наложителния си държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

От тази година зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11. и 12. клас, към този момент ще могат да се явят на спомагателна матура по желание за по-високо ниво.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР