Започват 8-то дефиле Вино и гурме“, Европейска нощ на музеите

...
Започват 8-то дефиле Вино и гурме“, Европейска нощ на музеите
Коментари Харесай

Пловдив пълен с туристи през уикенда!

Започват 8-то дефиле „ Вино и гурме “, Европейска нощ на музеите 2022, ONE DANCE WEEK 2022 и фестивала за улични изкуства 6Fest

Елате с другари в Стария град на Пловдив! Ще бъде хубаво!

Дефиле „ Вино и гурме “ ще се организира този уикенд – 14 и 15 май 2022 година Осмото издание на фестивала отбелязва рекорден брой участници, ще изненада с пъстра фестивална стратегия и приказност от усети. Участниците още веднъж ще бъдат ситуирани в емблематичните къщи на Стария град в Пловдив – музеи, галерии, заведения и културни средища.

На специфична конференция през днешния ден в една от локациите на дефилето – „ Къщата на Иван Черноземски “, уредникът инж. Любозар Фратев – ръководител на УС на Съвет по туризъм – Пловдив показа акцентите и новостите в тазгодишното издание. Участие в конференцията в  красивия двор на реновираната възрожденска къща взеха още заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и началникът на отдел „ Туризъм “ в община Пловдив – Юлиана Йорданова. Събитието се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2022 година и за първи път е под патронажа на Министерството по туризма, което ще има и личен информативен щанд по време на фестивала. Организатори на фестивала са „ Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив с интензивно съдействие на ОИ „ Старинен Пловдив ”, Университет по хранителни технологии – Пловдив и всички сътрудници, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

„ Участниците в 8-то издание са 67, от тях 42 са винопроизводители, 21 са производители на храни и артикули и 4 съпътстващи на 16 местоположения. За съпоставяне, досегашният връх на участници бе през 2021 година с 41 участника, от които 27 винарски мазета и 14 производители на храни на 10 местоположения. Записването им продължи броени дни преди старта на фестивала.20 от участниците тази година ще се показват за първи път. Винолюбителите ще имат опцията да опитат над 240 типа виновност и десетки гурме усета “, описа инж. Любозар Фратев.

Разнообразна и занимателна фестивална стратегия ще добавя прекарването на посетителите (вижте подробната програма). Фестивалът ще бъде открит от девическа хорова групировка „ Евмолпея ” и публични посетители в събота на 14 май от 11 часа, при започване на Стария град, ул. „ Съборна “ 2-4.   Дегустациите в събота ще се реализират от 11:00 до 19:00 ч., а в неделя от 11:00 до 18:00 ч. Дегустацията на вино се реализира с жетони по 0.75 лева /един жетон = на една дегустация/. За първа година уредниците показват и нова визия на жетоните, в която към този момент са изписани имената на двата винени фестивала – Дефиле „ Вино и гурме ” и „ Дефиле на младото вино ”. Пред всяка фестивална локация ще има информативен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за две бутилки вино – направени от Оперативна програма „ Социално дружество за хора с увреждания ”.

Локации в които ще са ситуирани щандовете на участниците са 16 . Това са: Галерия „ Джуркови “, Резиденция „ Тракарт “, Къща „ Бирдас “, Музейна Аптека „ Хипократ “, Галерия „ Георги Божилов – Слона ”, Галерия „ Златю Бояджиев ”, Експозиция Икони, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „ Георгиади ”, Къща „ Недкович “, Къща  „ Иван Черноземски ”, Ресторант „ Алафрангите “, Резиденция „ Тракийски стан “ – дребен двор, Резиденция „ Тракийски стан “ – огромен двор и Хотел „ Бел Вил “.

Всички участници към този момент са оповестени в формалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и уеб страницата на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

По традиция, в деня преди фестивала, Университетът по хранителни технологии – Пловдив провежда и организира дегустационен конкурс за „ Най-умело комбиниране сред вино и храна ”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат оповестени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с осведомителни табелки. Наградените вкусови комбинации на първо, второ и трето място ще получат плакети, а посетителите ще могат да ги опитат през двата дни на фестивала.

 

„ Градът е подготвен за туристическия сезон. Този уикенд ще създадем проява на напъните и политиките, които прилагаме в привличането на от ден на ден туристи в града, носещ купата „ Най-добра европейска дестинация за 2022 “, с показване на повсеместен артикул “, означи заместник-кметът Пламен Панов.

Той подчертава и върху обстоятелството, че с изключение на дефиле „ Вино и гурме “ на 14 и 15 май 2022 година, в събота е и Европейската нощ на музеите 2022.  Обиколки и лекции с екскурзовод, занимателни обиколки, работилници, прожекции, дегустации, излъчвания онлайн, изключителни събития ще дадат на необятната аудитория музейно преживяване, което е по едно и също време приятелско и занимателно. Тази година ще се организира 18-то издание на събитието. Пловдивските музеи ще вземат участие още веднъж доста интензивно с забавна стратегия, вход свободен и удължено работно време. А Регионален археологически музей – Пловдив празнува 140 години от основаването си с показване на оригинала на Панагюрското златно богатство, което дойде през вчерашния ден в музея с въоръжена полицейска защита. То ще бъде изложено за всички пловдивчани и посетители на града в интервала 10 май – 12 юни.

Юбилейното десето издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще показа 20 събития, от които 16 работилници и открити класове и 4 спектакъла. За първи път фестивалното издание ще бъде общо 7 дни в три поредни седмици. Основната фестивална стратегия ще бъде от 20 до 22 май, а спомагателната, отдадена най-много на работилници за непрофесионалисти в уличните изкуства – на 14, 15, 28 и 29 май. Участие ще вземат близо 80 актьори от 12 групи, както и един независим актьор. Ще има карнавален церемониал по основната пешеходна улица на Пловдив с участници от разнообразни обединения от фестивала – танцьори, циркови актьори, актьори на кокили. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ” и Общинска фондация “Пловдив 2019 ”. Партньор на фестивалното издание е Община Пловдив.

На 13 май се открива 14-тото издание на фестивала за актуален танц ONE DANCE WEEK. Гражданите на Пловдив ще могат да се възползват от опция за закупуване на билети за всички спектакли от програмата на фестивала с 50% отстъпка. Касата на ONE DANCE WEEK, откъдето пловдивчани ще могат да закупят билетите си, ще бъде отворена единствено на 11, 12 и 13 май, от 17:00 до 19:00ч в Дом на културата “Борис Христов ”. Специалната отстъпка ще остане годна и за идващите издания на фестивала и е допустима с помощта на поддръжката на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ” и Община Пловдив. В рамките на съвсем месец, в Пловдив ще бъдат показани четири международни министър председатели от Италия, България и Мозамбик, една европейска премиера от Бразилия, Фокус Португалия и зашеметяващи спектакли от Франция, Сенегал, Белгия и Южна Корея. На 14 май следват две международни министър председатели от България и Мозамбик. В Драматичен спектакъл, Пловдив, от 18:30ч e премиерата на солото Свързан – новият театър на Деян Георгиев (копродукция на ONE DANCE WEEK и Derida Stage), а от 20:00ч в Дом на културата “Борис Христов ” е международната премиера на спектакъла Вагабонт на Идио Чичава (копродукция на ONE DANCE WEEK и Kinani Festival, Maputo).

„ Културното наличие, което ще забележим през този уикенд, на процедура ще притегли туристи от всички сегменти, съставляващи туристическия бранд на Пловдив. Ще има и хубаво вино и хубава храна, забавни фестивали, музеите ще отворят порти със своите скъпи експонати и съпътстваща стратегия, хотелите и заведенията за хранене ще бъдат дружно. Очакваме мощен и динамичен уикенд! “, показа още заместник-кметът Пламен Панов.

Съпътстваща стратегия на Дефиле „ Вино и гурме “ – 14 и 15 май 2022 г

14 МАЙ /СЪБОТА/

11:00 –  Официално разкриване на осмото издание на Дефиле „ Вино и гурме ” – с присъединяване на девическа хорова групировка „ Евмолпея ” – Началото на Стария град, ул. „ Съборна ” 2-4;

11:30 – Начало на дегустациите в Стария град на Пловдив;

14:00 – Танцувай с „ Вино и гурме ”. Спортните инструктори Митко и Фам още веднъж ще Ви накарат да се забавлявате на площада пред църквата Св. св. Константин и Елена

/ул. „ Съборна ”/;

17:00 – Матине „ Класика Вино и гурме ” – Къща „ Иван Черноземски ” – взе участие дует от юношески камерен оркестър „ Франк Мартен Плейърс ”;

18:00 – Рисуване върху чаши вино – Резиденция „ Тракийски стан ” /терасата на дребния двор/ – арт интензивност с конкурсен темперамент. Очакват Ви награди

19:00 – Край на дегустациите в Стария град на Пловдив

15 МАЙ /НЕДЕЛЯ/

11:00 – Начало на дегустациите в Стария град на Пловдив;

12:00 – „ Винословица ” отборна игра за експедитивност и познания – Резиденция „ Тракийски стан ” / сцената на огромния двор -. Елате с другари и играйте с нас. Очакват Ви награди;

15:00 –„ Глътка обич ” – креативен триптих от лирика и музика в осъществяване на Аглея Канева, Паулина Гегова и Виделина Гандева – Къща „ Иван Черноземски ”;

18:00 – Край на дегустациите в Стария град на Пловдив.

Подвижният „ Фото ъгъл “ още веднъж ще обикаля всички местоположения и улички из Стария град. Всеки, който се е снимал с рамката на фестивала и е качил фотографията в Инстаграм ще взе участие в играта, а за фотографията, която е събрала най-вече „ лайкове “ ще има награда-изненада.

На 14 май в Пловдив ще се организира и ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ. Част от обектите, които са и фестивални местоположения на Дефиле „ Вино и гурме ”, ще бъдат отворени до късно вечерта и с гратис посещаване. Още една чудесна причина Стария град на Пловдив да бъде посетен през идващия уикенд.

Запазете датите 14 и 15 май и елате с другари с цел да се насладите дружно на прелестния винен празник.

Спонсори на събитието „ Димитър Маджаров-2 “ EOOД и „ Актуал Индъстрис “ ООД.

Партньори на фестивала: Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, Сдружение „ Бизнесът за Пловдив “, Галерия „ Джуркови “, Компания за бутилиране на минерална вода „Михалково“, Енко пластикс, Ледена ера, Франк Мартен Плейърс, Девическа хорова групировка “Евмолпея ”, Сдружение „ Младежи БГ. “, ЕТН хост.

Медийни сътрудници са: Катра ФМ, БНР Хоризонт, БНР Пловдив, Дарик радио, Вестник „ Марица “, СОЛ „ Комюникейшънс “ ЕООД, Bgtourism.bg,  Фрамар.БГ, Лицата на града, How2Plovdiv, Пловдив Онлайн, Филибето, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Fest-bg.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР