Започването на преговори с ГаZпром означава, че първо трябва да

...
Започването на преговори с ГаZпром означава, че първо трябва да
Коментари Харесай

С този завой към Газпром и газ няма да има, и пари от неустойка

Започването на договаряния с ГаZпром значи, че първо би трябвало да подпишем отвод от искания за арбитраж. А по-късно да си мечтаем за газ, а по-късно да си мечтаем и той да е евтин…

… а по-късно да си мечтаем и да не ни го стопират или понижават измежду зима. 

Въобще веригата от газпромски фантазии ни се обрисува повече като роман на Илф и Петров с предупреден трагикомичен край, в сравнение с рационално решение. Но, имайки тези румени гълъби в ръководството, трябваше да го чакаме. И ние го чакахме. То кабинетът „ Петков “ не беше свален от румената резидентура по случайност, разумно беше, че завоят назад към българосъветската дружба е част от паническия проект. 

Оказа се, че слотове за танкерите би трябвало да е имало, само че пък даже да не е имало, румените гълъби трябваше да се опитат да проведат най-малко един телефонен диалог, ей така—да наподобява най-малко, че се пробват да водят договаряния с някой. На финала споделиха, че няма слотове за разтоварване. Но да не се отклоняваме с детайлности. 

Дори няма да се задълбавам да обмислям по тематиката за какво

първото съвещание на спешния щаб беше двайсетина дни откакто ни оповестиха, че ситуацията е трагично. При „ трагично състояние “ аз персонално не бих чакал и двайсет часа преди да стартира работа. Също не ми се мисли и за какво още преди Министерски съвет да организира и едно свое съвещание към този момент имахме брифинг, на който се говореше за „ рецесия “ и се предвиждаха в най-черни краски очакващите ни месеци, а на публицистите не беше позволено да задават въпроси. 

След което комфортно някои медии… желаех да кажа „ медии “, подеха трагикомедията и помогнаха на популистите да наплашат природонаселението, че към момента е средновековно и ще почине от апетит и мраз, а през това време всички благоприятни условия за доставки на газ ни минаха сред пръстите… в това число се прави и всичко допустимо да се саботира стартирането на тръбата с азерския газ, който ще е 8 пъти(!!!) по-евтин, в сравнение с е на тържищата. Снимаха водопроводни тръби от прилежащо оборудване, с цел да ни „ покажат “, че конекторът не бил подготвен, а на фотосите на измервателните уреди на тръбата пък се виждаше налягане от 40 бара. Ако ние виждаме газ, само че властта каже: „ няма газ “, значи няма да има газ, колкото и доказателства да вадим. 

То и по тази причина беше тая битка „ властта “ да се смени с румени гълъби. 

Дори няма да се опитам да приказвам, че парите за ГаZпром купуват гибелта на почтени дами и деца в Украйна.

Природонаселението потвърди, че му е все тая, дори със злокобна усмивка се радва на това. Явление, което ме е боязън да проучвам. „ Патриотите “ с американските маратонки, немски коли, японски тв приемници и шведски мебели, живеещи в Лондон и Амстердам, най-обичат да употребяват американския Фейсбук, с цел да изясняват какъв брой велика е Русия и да се радват на гибелта на украинците. На тези ще е мъчно да им обясниш какъв брой е непоносимо да даваш пари на един деспот, с цел да убива дами и деца. Връзката с каквото там е останало от мозъка липсва. 

Но да обърнем в този момент внимание на друго. На мантрата, че газът от ГаZпром е на ниска цена и сигурен, и че ще е добре за българите. 

За българите, които всеобщо се топлят на дърва, ще е добре да имат дърва, само че за ТАЗИ рецесия си нямаме спешен щаб, тъй като ГаZпром очевидно не търгува с дърва за огрев. 

Цената на ГаZпром е на 70% обвързана с цената на борсата в Нидерландия. А тази цена върви нагоре. В момента е към 300 евро за MWh. Ако очаквате СПЕЦИАЛНО за България (обявена за „ неприятелска “) да се даде друга цена, то е редно по-скоро да си сложите шапката от фолио, тъй като корабът-майка зове. 

Цената за „ братята “ българи към този момент беше скочила ДЕСЕТ ПЪТИ в границите на 20 месеца, преди ГаZпром едностранно да скапе контракта. Но българинът чак в този момент стартира да се интересува от газ и цени на газа, тъй като му направиха щаб за вясване на суматоха. 

Ако обаче сте подготвени да преглътнете това (а допускам, че множеството сте, тая садо-мазо връзка с кремъл е извънредно необяснима), то идната измама е, че путин ще има още едно оръжие за операция. Ако не слушате, ще ви спра газа измежду зима. Правил го е. През 2009 година, освен това при къде-къде по-спокойни условия. Направи го и по-рано тази година. Ще го направи отново, без значение какъв брой копейкини, гълъбари, румени резиденти и друго съветско движимо имущество ви изясняват, че той е непоколебим, само че обективен и че сами сме си били отговорни. Ще ви се наложи тази мисъл да ви грее зимата. 

Освен това самата преносна мрежа на Русия от ден на ден ще се амортизира, а елементи за ремонт и поддръжка – йок! Санкции. Та и това е риск – да желаят (надали, само че все пак), само че да не могат. 

Но да се върнем на това, с което започнахме – загубата на арбитража, към която не вървим, а тичаме. Енергийният специалист Васко Начев съобщи, че всяка смяна на българската позиция носи риска от загуба на арбитража. Това удостовери и някогашният енергиен министър Трайчо Трайков. 

Става дума за загуба на милиони, стотици милиони, които ще пожелаваме от ГаZпром да ни заплати като неустойки за несбъднат контракт. Но, в случай че подновим договарянията, тези неустойки ще ги целунем за довиждане. А след това ГаZпром може да се нацупи отново и отново да ни спре газа. И ни пари за неустойки, ни газ най-после. И имам неприятното чувство, че някъде в гълъбарника някой е получил точно тази задача. 
 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР