Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна

...
Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна
Коментари Харесай

Нинова: Това ще е сезонът на алтернативата


Започваме втората сесия на 44-то Народно събрание. Пожелавам да е ползотворна и за Народното събрание, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България за празника – бъдете здрави. Тази сесия стартира на прага на две значими събития – председателството на Съвета на Европейски Съюз и приемането на бюджета за 2018 година Първото дава опция да покажем, че България има почтено място в Европейски Съюз, само че и да имаме опция да сложим националния си интерес в подтекста на диалозите за бъдещето на Европа такава, каквато я желаеме – обединена и мощна. За политиките по председателството, както сме заявили още при започване на 44-то Народно събрание, имате нашата поддръжка, тъй като това е ползата на България. Но до края на годината ще представим пред вас и нашето виждане за значими въпроси, които би трябвало да влязат в двустранните и многостранни диалози идната година по време на председателството.

Що се отнася до вътрешната политика – има доста проблеми нерешени и дано някой не остане обиден или афектиран. Нито един от тези проблеми няма да пропуснем. Но ние желаеме да сложим акцент върху няколко значими неща. Поставяме си една стратегическа цел - понижаване на бедността и увеличение на приходите. Много години наред, разнообразни държавни управления и политически сили вършат промени, за възстановяване на виталния стандарт, само че обстоятелствата демонстрират, че тези проблеми остават нерешени. Защото през днешния ден към този момент имаме и работещи небогати – един на всеки 10. Имаме небогати пенсионери, небогати млади фамилии, близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността. За нас това е стратегическа цел, която желаеме и мислим да реализираме с три средства – три основни политики. Първата –образование и просвета, втора – стопанска система и произвеждане, трета – битка с паралелната страна и корупцията.

Колегите от болшинството слагат тематиката за образованието, като собствен приоритет. През годините се направиха доста промени и отново резултатът е тежък – 39% неначетеност. 2013 г.-12.3% деца напущат, 2014 година – 12.5%, 2016 година – 13.5%. Това демонстрира развой, наклонност и несправяне с казуса. Законът за учебното и предучилищното обучение, беше признат без разбор за предстоящите резултати, и доста добре знаете какви проблеми има през днешния ден. Сега се одобряват наредби, държавни стандарти, заповеди, а през лятото учителите трябваше да се срещнат, да оценят, общо за един месец, 256 нови учебници. А фактът черно-бели учебници за небогати деца, цветни – за богати е цинизъм. Това е тежка дискриминация, задълбочаване на неравенствата- и към този момент го вършиме през децата. 1257 учебни заведения са под риск да изгубят учениците си, да се закрият и не се знае къде ще отидат тези деца и 120 000 деца са ощетени от сливането от две в една година. С отхвърли ви напук да приемете предлагането за минимални прагове на заплащането на учени, доведохме до това, че един професор получава толкоз, колкото един новак преподавател, с почитание за всички, само че това не е рационално. Заради некомпетентни управнически решения и проблеми в публичните поръчки, Министерството на образованието е на път да провали оперативната стратегия, тъй като четири години след старта й, са разплатени под 5%, а са контрактувани едвам 25%. Спешно, в действителност незабавно, с доста разсъдък, би трябвало да предприемем ограничения за образованието. Това, което вършиме с издирването на децата и воденето на мощ на учебно заведение, несъмнено е ПР-акция. А това, до което стигна вицепремиерът Симеонов - страната да лишава децата на родителите, е парадокс. Не е това методът! Проблемът за отпадането на учениците е посочен в доста проучвания. Той е в две измерения – беднотия и неефективност на просветителната система. Ето за какво ние ще предложим опция и тя е: промени в закона за учебното обучение, въвеждане на минимални равнища на възнаграждение в бранш просвета и научна степен, един учебник в един клас за цялата страна и то като държавен ангажимент, издаван от Министерството на образованието. Надявам се, че черно-белите и цветни учебници дават мотив в тази посока. Национална карта на нужните фрагменти на стопанската система, обмисляне на броя паралелки, най-много в професионалните учебни заведения, тъй като е парадокс учебната система и висшето обучение да бълват безработни, а стопанската система да наема хора извън. Големият проблем е разликата в просветителната система и потребностите на българската стопанска система. Това изисква обмисляне и държавнически взор за години напред – каква стопанска система ще развиваме и какви фрагменти ще осигурим за нея.

Второто средство за битка с бедността е точно стопанска система и произвеждане. Малкият и междинният бизнес е на колене. Големите получават всички публични поръчки, а дребните са подложени на административен и политически рекет. Ще подкрепим всяко ваше изпитание за административна промяна, само че изрично ще се противопоставим на всеки напън и изнудване на дребен, междинен и микробизнес. Трябва да проумеем, че през 2020г. европейските пари свършват. И въпреки и доста късно, още веднъж незабавно, би трябвало да предприемем ограничения за родно произвеждане и стопанска система. Надявам се този път да подкрепите закона за храните, импортиран от "БСП за България ". Да защитим родното произвеждане, още повече на фона на безапелационните доказателства към този момент за двойни стандарти в качеството на храните в Западна и Източна Европа. При вас, на банките ви, се намира нашият закон за държавните и общински предприятия, законът за обществените предприятия, чиято цел е да стабилизира държавната и общинска благосъстоятелност и да даде опция за вложения и нейното развиване. В предизборната акция, когато говорихме за това, се отнесохте иронично и с записка, че надали не връщаме остарелия режим на плановата стопанска система. Радвам се, че през днешния ден узряхте до концепцията да създавате сами нови държавни предприятия. Изглежда това е еволюция в политическото мислене в дясно. Затова се надявам да подкрепите закона за обществените предприятия, който пази държавната и общинска благосъстоятелност. Една от потребностите на бизнеса, с цел да го развиваме като български и роден, е да получава съответно финансиране. Ще предложим до края на годината на вашето внимание нов закон за "Банка за развиване ". Стига с това деформиране. "Банката за развиване " финансира шест огромни предприемачи в България, а не дребния и междинен бизнес. Крайно време е това да се промени и в този закон ще ви предложим да се понижат лимитите на заемите, които се отпускат, да се разбият на дребни и да отидат до дребния и междинен бизнес.

Третото средство за превъзмогване на бедността и увеличение на приходите е битката с паралелната страна, която годишно краде 10 милиарда лева Те изтичат в нечии джобове и не отиват за пенсии, здраве, обществена система, за обучение. Това е антикорупционното законодателство. Имаме своето предложение, разисквано е с професионалните общности, признати са техните професионални бележки. Не претендираме за съвършенство. Днес ще го представим пред президента на републиката, по-късно пред европейските посланици и двамата еврокомисари – по господство на закона и комисаря по правораздаване. Ако не спрем, само че същински, а не с реплика корупцията, няма да се оправим нито със съвземането на стопанската система, нито с увеличение на приходите, нито с намаляването на бедността.

Избор на Висш съдебен съвет ни следва. Предложихме шест съвършени кандидатури, съгласно нас, професионално и морално, без квотен принцип и без сделки. Надяваме се да изберем най-хубавите – тези, които ще проведат правосъдната промяна такава, каквато я желаеме – до бърз и справедлив развой и обективни присъди. Всички наши политики ще предложим в различен бюджет за 2018 г, водени от паниката за три неща – неначетеност, беднотия и влошен здравословен статус на нацията. Гледаме на тези три казуса като детайл на националната сигурност. Нека като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми освен на сегашното. Това е голям проблем на бъдещето на нацията. Защото необразована, бедна и болна нация няма бъдеще. Затова ще изработим различен бюджет, в който ще предложим съществени, аргументирани ограничения за превъзмогване на тези три казуса.

През първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана съпротива. Този втори сезон бих нарекла сезонът на алтернативата. "БСП за България " ще обрисува разнообразни благоприятни условия за развиването на България. Нека българските жители да преценяват кое е по-добро – това, което предлага ръководството или това, което предлага "БСП за България ". И да създадем своя избор. На добър час и триумф!, приключи изявлението си Нинова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР