Започваме цялостен процес на анализ на всички изкривявания на пенсионната

...
Започваме цялостен процес на анализ на всички изкривявания на пенсионната
Коментари Харесай

Предстоят кардинални промени в пенсионната система у нас

" Започваме повсеместен развой на разбор на всички изкривявания на пенсионната система на България. Въз основа на него ще начертаем нови ограничения за една съответна пенсионна система, която ще дава опция на пенсионерите да живеят почтено ".

Това разгласи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова. Тя изясни, че анализът ще се прави с експертна помощ от Европейска комисия и ще бъде подготвен доникъде на 2024 година

" За мен е заслужено, когато размерът на пенсиите е съответен за потребностите на хората. Чух паниките на доста пенсионери и това, което започнах, с експертна помощ от Комисията, предоставена персонално от еврокомисаря по заетостта и обществените права Никола Шмит и неговия екип да създадем повсеместен разбор на пенсионната система ", изясни Шалапатова и акцентира, че близо 26% от българските деца живеят в риск от беднотия и обществено изключване.

Тя уточни още, че до края на годината ще бъде създаден съответен проект за деяние за ранно детско развиване, както и пускане на подкрепящи услуги още от ранна детска възраст, с цел да може да се изкорени бедността.

Социалният министър разяснява и нарастването на минималната работна заплата от държавното управление, която от 1 януари ще бъде 933 лева

" Минималната работна заплата е извънредно значимо да е съответна - " не можем да продължаваме в България да имаме небогати работещи ". По последни данни минималната заплата се е нараснала единствено с 35 евро, за съпоставяне в Германия тя се е нараснала с 258 евро. Нашата мотивация е да повишим качеството на хората ", изясни тя.

Шалапатова разяснява и митингите миньори и енергетици, които работят във въглищните централи.

" Няма учредения за боязън. Целият екип на министерството създаде цялостна стратегия за всички тези 25 000 хора, които ще бъдат повлияни. Стартираме до края на годината със средства от програмата за развиване на човешките запаси цялостен демографски и социо-икономически разбор на обстановката на тези 25 000 души. Стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията на всички тези хора, тъй че всички нови вложители, които занапред към този момент декларират интерес за вложения в тези райони, да видят отсреща какъв компетентностен микс ние притежаваме в лицето на тези хора, да могат да им оферират различна форма на претовареност ", сподели тя.

Тя добави, че в случай че тези хора желаят да придобият нови умения, ще бъдат покрити разноските им. " Ще има самостоятелен кариерен проект за всеки един от тези 25 хиляди души, както и проект за поддръжка на семействата на тези хора ", уточни министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР