Започва знакова обиколка в шестте страни от Западните Балкани на

...
Започва знакова обиколка в шестте страни от Западните Балкани на
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани

Започва знакова обиколка в шестте страни от Западните Балкани на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Идеята е да препотвърди уговорките на общността в региона, макар проблемите, другите позиции на страните членки и изключително на фона на ескалиралото напрежение сред Косово и Сърбия.

Председателят на Европейската комисия довечера е в Скопие за срещи с премиера Заев, президента Пендаровски и външния министър Османи. Една от тематиките е разногласието с България. Република Северна Македония е втора спирка от тридневната обиколка на фон дер Лайен.

В Тирана Урсула фон дер Лайен уточни, че задачата й е договарянията за присъединение на Албания и Република Северна Македония към общността да стартират преди края на годината.

" Албания извърши всичко, за което настояваме. Знам, че изминахте дълъг път. Беше сложен развой, положихте големи старания и успяхте. Наистина ви приветствам за това. Сега ние би трябвало да осъществим нашите задължения ", разяснява тя.

Албания е страна-кандидат за Европейски Съюз от 2014 година, само че процесът по присъединение беше занимателен през 2019 година от Франция и Нидерландия, които показаха липса на прогрес по развиването на демокрацията и битката с корупцията. В присъединителния развой страната върви дружно с Република Северна Македония, която в този момент има българско несъгласие.

" Най-важно за мен е, че Европейската комисия удостовери, че Албания е изпълнила дилемите си. Относно това, което би трябвало да създадем отсега нататък, има доста работа. Не губим своя фокус и самообладание. Не би трябвало да губим вяра и упоритости, би трябвало да се борим и отсега нататък ", съобщи министър председателят на Албания Еди Рама.

Според " Ройтерс " в декларацията от срещата на върха с водачите от Западните Балкани на 6-и октомври в Словения, Евросъюзът възнамерява единствено да удостовери обещанието си отпреди 18 години за ясна поддръжка на Европейската вероятност на Западните Балкани. Усилията за интеграция се помрачават от ескалацията на напрежението по границата сред Сърбия и Косово.

Богати страни като Дания, Франция и Нидерландия се опасяват от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година Не е забравено и неприятното ръководство на миграцията на източно-европейски служащи към Англия, подхранило анти-европейски настроения на Острова.

" Ройтерс " отбелязва, че страни, подкрепящи разширението като Австрия, Италия, Хърватия, Словения и Балтийските републики, укоряват Германия и Франция, че не са оказали напън над България за повдигане на ветото за Република Северна Македония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР