Започва втора турска нощ за размисъл - за разлика от

...
Започва втора турска нощ за размисъл - за разлика от
Коментари Харесай

Втора нощ за размисъл в Турция - непобедим ли е Ердоган?

Започва втора турска нощ за размисъл - за разлика от нас, в южната ни съседка нямат през целия ден без пропаганда, а само времето от 18 ч следобяд до началото на изборния ден на следващия ден. Очаква се над 55 млн. гласоподаватели да решат на балотаж кого желаят за президент - досегашния държавен глава Реджет Ердоган, или обединената кандидатура на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Противно на социологическите изследвания, Ердоган освен че не загуби първия тур, ами бе първи с 49,52% - малко под нужното, с цел да завоюва незабавно. Кълъчдароглу получи 44.88% от вота, 5,17% отидоха в третия претендент Синан Оган, а даже отказалият се преди вота Мухарем Индже получи 0,43%.

Стана ясно - до втория тур Кълъчдароглу би трябвало да обере вота за Оган и Индже, или Ердоган още веднъж ще е президент.
Какво се случи от първия тур насам
Между двата стадия в избора за президент в Турция има две седмици, не една - само че те се оказаха претрупани с политически совалки, договаряния, ултиматуми и внезапни завои.

Бързо стана ясно, че благосклонностите на ултранационалиста Синан Оган са за обмен - той го разгласи в прав текст и договаряния бяха водени и с двете страни. На Кълъчдароглу бе сложено неизпълнимо изискване - да скъса връзки с про-кюрдската Демократична партия на народа (HDP), която не е публична част от опозиционното обединяване към него, само че му даде сериозен подтик на първи тур. Тази подмяна бе неизгодна за Кълъчдароглу - Оган може да му донесе малко над 5% в положителния случай, а HDP - близо 9%. 

Кълъчдароглу обаче откри различен път към вота на националистите, които не са му първи почитатели, само че ненавиждат Ердоган повече. Това бе Юмит Йоздаг, водачът на " Партия на успеха ", една от трите, подкрепили Оган на първи тур. След дълги договаряния и редица условия от страна на Йоздаг, които симпатизантите на Кълъчдароглу преглътнаха, Партията на успеха разгласи поддръжката си за Кълъчдароглу.

Самият той изостри тона против ръководещата партия, която задържа благодарение на националистическата си патерица болшинство в Народното събрание. Кълъчдароглу интензивно разяснява въпросите със сирийските бежанци в Турция и противозаконните мигранти, като даде обещание да върне милиони назад в страната им за следващ път.

Ердоган пък с убеденост върви на срещи със фамилии, потърпевши при земетресенията преди месеци в южна Турция, след които починаха десетки хиляди, още повече останаха без домове. Въпреки приета виновност на президента и неговото ръководство за разрухата, той завоюва в доста от най-силно ударените зони на страната.

За край преди вота Кълъчдароглу предложения Ердоган на спор - предстоящо обаче актуалният президент отхвърли - съперникът му желал " да става прочут ".
Балотажна математика
Преди да навлезем в математиката и вероятните сюжет за утрешния ден, е значимо да отбележим, че гласуването за балотажа в чужбина към този момент е завършило. И - изненада - има растеж на към този момент по този начин или другояче впечатляващата интензивност - дали своят вот са над 50 хиляди души повече от първия тур.

Това са 3,4 млн. души от електората, болшинството от тях в Германия, Франция и Нидерландия. Това не е безусловно добра вест за Кълъчдароглу - на първи тур Ердоган водеше с над 60% съвсем на всички места зад граница.

Идва ред и на математиката - на първи тур Ердоган взе 49,52%, или 27 133 849 гласа, Кълъчдароглу - 44,88%, или 24 595 178 гласа. 3 067 022 гласа, или 5,6%, отидоха при други претенденти.

За да завоюва, Кълъчдароглу има потребност съперникът му да не вземе нито глас повече, а той да получи 2 538 671 гласа, или 4,63% повече. Това значи, че е нужно болшинството от гласувалите за Оган да послушат една от партиите, които го поддържа на първи тур, а не самият претендент. Или пък е нужна изненадваща още по-висока интензивност над сегашните 89%.

Друг значим детайл може да са невалидните гласове - над 1 млн. бюлетини не бяха регистрирани за никой от претендентите, а това са 1,83% от вота. По време на броенето предходната седмица имаше голям брой забавяния, и изключително в провинцията - многократни преброявания на една и съща урна. Сигнали за манипулирани гласове, унищожени или развалени бюлетини, или такива, които са авансово маркирани за Ердоган (и стават невалидни, в случай че се постави щемпел за Кълъчдароглу), не липсваха. 

Наблюдателите на опозицията обаче дадоха обещание да са доста по-зорки на втори тур - и това може да се окаже основно. Дори и с тези гласове обаче Кълъчдароглу може отново да загуби - а локалната ЦИК е известна със своите благосклонности към ръководещите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР