Започва Великият пост (Великденски пост, Великденски пости, Велики пости). Той

...
Започва Великият пост (Великденски пост, Великденски пости, Велики пости). Той
Коментари Харесай

Великият пост започва на ''чист понеделник''

Започва Великият пост (Великденски пост, Великденски пости, Велики пости). Той продължава 7 седмици и завършва на Възкресение Христово.

Тази година постите стартират на 18 март и свършват на 5 май.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те съставляват самоограничение от приложимост на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни творби. Започват със заговезни и приключват с причастие.

По традиция при православните строгото спазване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните. Католиците съвсем не постят, а при протестантите те липсват напълно.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за неприятните си действия, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

По време на поста може да хапвате всичко, което е от растителен генезис. Това са ядките, плодовете - пресни и сушени, които би трябвало да са ви постоянно подръка, тъй като с високата си енергийна стойност могат да ви спасят от " провинение " с несъответствуваща за случая храна. Също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче би трябвало да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло. Особено подобаващи са салатките, спанакът, киселецът и копривата. Тестените артикули и хлябът не би трябвало да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Може да се яде мед.

Най-важният аспект на постите е духовният.

Духовният пост се показва в две неща: първото е спазването на Божиите закони, а второто е молитвата.

Постите на всички места са одобрявани като универсално средство за реализиране на естетика сред душата, мозъка и тялото. Те са съвършен метод човек да усъвършенства качеството си на живот, като реализира положително здраве, спокоен разум и по-висока нематериалност.

За всеки пост е значимо да сме в положително общо физическо здраве. Не е желателно деца под 7 година, бременни дами, кърмачки, както и възрастни хора да се подлагат на пости.

Всеки постещ би трябвало да е сигурен, че може да даде на тялото си допустимо най-разнообразна растителна храна.

Постите имат и един по-конкретен аспект - подобряването на физическото здраве.

Обикновено, когато човек пости, се лимитира приемът на избрани храни и субстанции, които въздействат неподходящо върху организма ни – месо, яйца, риба, млечни артикули, съсредоточени мазнини, алкохол, цигари, кафе и други интоксиканти. Разбира се, това се отразява извънредно удобно на организма и в един миг човек получава прилив на сила, мозъкът му се избистря и успокоява, функционалностите на обособените органи и системи се възстановяват, настроението се усъвършенства и така нататък

След края на постите, в неделя, се чества Великден.

Това е най-радостният празник за християните, защото чества възкресението на Исус Христос от мъртвите и успеха над прегрешението и гибелта. Вярващите честват Великден с празнични служби, свещи и специфични великденски храни като боядисани яйца, козунаци и великденски печива.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР