Започва Седмица на гората – 2018 г., която тази година

...
Започва Седмица на гората – 2018 г., която тази година
Коментари Харесай

Започва Седмица на гората

Започва Седмица на гората – 2018 година, която тази година ще се организира под мотото „ Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа “, оповестиха от Изпълнителната организация по горите. 

След националното разкриване на самодейността в Габрово през днешния ден обичайно ще бъдат връчени премиите „ Лесовъд на годината “ и „ Служител по контрола и опазването на горските територии “ за 2017 година. Със алегорично залесяване ще се сложи началото на Седмица на гората, празнувана за първи път през 1925 година като празник на зелесяването.

В продължение на цялата седмица и на територията на цялата страна ще се извършат залесявания с присъединяване на искащи жители. Мащабно залесяване е планувано за 10 април на територията на Стара Кресна, където през лятото на предходната година, унищожителен пожар унищожи иглолистни и широколистни насаждения  на територия от хиляди декари по продължение на Кресненското дефиле. 

Рекорден брой деца от цялата страна са декларирали присъединяване и тази година в националната самодейност „ Лесовъд за един ден “. Игрите ще стартират на 30 март и ще продължат до 24 април.

Събитията по време на Седмицата на гората предшестват с няколко дни неофициалната среща на генералните шефове по горско стопанство на Европейския съюз на 11 и 12 април. В рамките на мероприятието ще бъде проведено залесяване с участниците в срещата под надпис „ За зелена, обединена Европа “.    

Снимка: НАСА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР