Започва реставрацията на паметника на Шипка! Застрашено ли е честването

...
Започва реставрацията на паметника на Шипка! Застрашено ли е честването
Коментари Харесай

Започва реставрацията на паметника на Шипка! Застрашено ли е честването на 3 март?

Започва реставрацията на паметника на Шипка! Застрашено ли е честването на 3 март?

„ Проектът за консервация и реституция на Паметника на свободата на Шипка, който е координиран с способените държавни органи, по никакъв метод не заплашва монумента. “

Страховитите изказвания, че щял да бъде събарян, демонтиран, локален, чупен, трошен, пренебрегнат и така нататък, изрично не дават отговор на истината. Това сподели шефът на Националния парк-музей “Шипка – Бузлуджа ” Чавдар Ангелов.

Усилията на страната и на националния музей “Шипка-Бузлуджа ” в Казанлък са единствено да се постави нужната грижа за паметника, с цел да може да векува. „ Той е като маяк за българския народ – щом се издига точно на планината, това значи, че България е жива. ”, съобщи Ангелов.

Откакто е издигнат преди повече от 90 година, паметникът е ремонтиран главно единствено един път – при започване на 80-те години на ХХ век, претърпял е и няколко частични интервенции – основно запълване на фугите сред камъните и реставрацията на фигурата на лъва. Инцидентът от 6 април 2020 година, когато от югоизточния ъгъл на фасадата на монумента се отронват и падат на земята 3 камъка, удостоверява потребността от ремонт.

По данни на музея през 2023 година паметникът е посетен от 90 000 души.

Когато слагат оградата, процедурата по подготовката на документите за идния ремонт към този момент била почнала. “Тази подготовка е от септември 2015 година, когато аз като шеф желаех публично от Министерството на културата да назначи инспекция за положението на монумента – очевидно то не беше положително поради суровите атмосферни условия в планината.

Проверката от Главна дирекция “Инспекторат за запазване на културното завещание ” приключи с констативен протокол и напътствие да подготвим повсеместен план за консервация и реституция на паметника и на околното му пространство ”, подсети Ангелов.

Източник: Флагман Още вести четете в графа „ България “
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР