Започва реставрация на Гърбавия мост в Харманли. Предвижда се цялостната

...
Започва реставрация на Гърбавия мост в Харманли. Предвижда се цялостната
Коментари Харесай

Нов живот за Гърбавия мост в Харманли

Започва реституция на Гърбавия мост в Харманли. Предвижда се цялостната реституция, консервация, градивно подсилване и експониранe на оборудването, което е на над 450 година

Консервацията би трябвало да спре разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозията на фугите и камъка, изслояване на старите неуместно поставените циментови фуги.

Сводестият или Гърбавият мост, който е знак на града, е издигнат през далечната 1585г., той е единственият напълно непокътнат обект от обособяването на Харманли като населено място.

Мостът е неповторимо създание, счита се, че негов строител е огромният проектант на Османската империя Мимар Синан. Съоръжението е издигнато, с цел да улесни преминаващите от тук кервани и е със самобитна османска архитектура. Сводът на моста образува гърбавина, откъдето идва и името му.

На него върху особено повдигнат фундамент е подложен мраморен надпис, част от който гласи: " Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка. Който върви по правия и обективен път, намира избавление при Бога ".

Реставрацията на архектурния монумент ще се прави по план на Община Харманли, подсилен от програмата Интеррег-ИПП за трансгранично съдействие България – Турция.Стойността на плана е 605 000 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР