Започва ремонтът на емблематичната баня в Овча купел в София,

...
Започва ремонтът на емблематичната баня в Овча купел в София,
Коментари Харесай

Започва реставрацията на минералната баня в Овча купел

Започва ремонтът на емблематичната баня в " Овча купел " в София, която повече от 40 години тъне в съсипия.

Близо 8 млн. лева ще коства реновирането на този архитектурен шедьовър, като се резервира достоверния му образ, сподели шефът на СОС Георги Георгиев. 

Инвестиционният план за акомодация и реституция на постройката на минерална баня „ Овча купел “ планува тя да съществува като рекреативен център с интензивно потребление на минералната вода.

Опитите за избавяне на банята започнаха през есента на 2017 година, когато СОС приема стратегия на Столична община за оползотворяване на хидротермалните запаси от находищата на минерални води на територията на столицата, според която се планува в банята в кв. „ Овча купел “ да се построи рекреативен център, като се резервира главното предопределение и функционалности с дейното потребление на минералната вода.

С контракт Държавата трансферира безплатно на Столична община правото на благосъстоятелност върху парцела. През 2020 година от НИНКН са съгласувани виза и задание за планиране за Адаптация и реституция на постройката на минерална баня.

В резултат на реализирането на плана в постройката ще се обособят две зони. Първата е зона „ Рекреация “, която ще е ситуирана в сутерена и на партерния етаж. Зона „ Наука “ също ще е на първия етаж, само че ще продължи и в подпокривното пространство. Тук ще и Центърът за върхови достижения в региона на научните проучвания.

В Рекреативния център ще се оферират услуги с потребление на минерална вода за възстановяване на здравния и прочувствения статус на жителите. На равнище партер са планувани пространства за релакс, за разтривки и за сауни. На равнище сутерен, със съществуващите басейни, ще се построи термална зона – за натоварен воден масаж, за водна гимнастика, топли басейни и други. В Центъра за върхови достижения ще се правят самостоятелни фундаментални и индустриални научни проучвания.

На първия етаж са планувани образна зала за VR демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, заседателна зала и работни кабинети.

На втория етаж ще се обособят лаборатория " Социални нововъведения, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм “, лаборатория „ Анализ, цифровизация и реституция на аудиовизуално завещание “ и Център за продължаващо обучение.

Минералната баня в кв. „ Овча купел “ е едно от най-значимите софтуерни уреди в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, построени на територията на София. Банята действа до края на 80 -те години на 20-ти век, след което е затворена и заради неподдържане, стартира да се разрушава.

През 2019 година, с контракт е трансферирано безплатно от Държавата, посредством Областния шеф на област „ София “, на Столична община правото на благосъстоятелност върху двуетажната постройка на минерална баня „ Овча купел “, за нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София подхващат неотложно дейности за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна полезност с категория „ локално значение “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР