Започва ремонт и укрепване на туристическите пътеки в циркуса на

...
Започва ремонт и укрепване на туристическите пътеки в циркуса на
Коментари Харесай

Възобновяват и укрепват туристическите пътеки покрай Седемте Рилски езера

Започва ремонт и подсилване на туристическите пътеки в циркуса на Седемте Рилски езера, оповестиха от дирекция "Национален парк Рила ". Предвижда се да има мониторинг и осведомителна акция за отговорността на посетителите.

Предвижда се възобновяване да бъде направено с естествени каменни настилки, типични за региона.

Ремонтът и построяването на уреди се прави по туристическите пътеки от горна лифтова станция – х. Рилски езера – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака - Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибното езеро по лятната туристическа пътека до х. "Рилски езера ". С осъществяването на активността се цели понижаване на ерозията и ограничение свличането на земни маси в езерата.

Научна конференция във връзка 30 години от оповестяването на парка, състояла се при започване на юни, още веднъж е удостоверила, че езерата са застрашени от последователно заблатяване и изгубване. По данни на парка научните изследвания в региона показват, че главната опасност за езерните екосистеми е интензивният туризъм, предава Дарикнюз.

Двата съществени фактора, които влияят отрицателно, са ерозията по туристическите пътеки, водеща до срутване на земни маси в езерата и органичните замърсители от хижата и палатковите лагери в циркуса, което води до затлачване на езерата и до приток на спомагателни хранителни субстанции, създаващи условия за развиване на нетипична растителност, която способства за заблатяването.

От управлението на националния парк молят към всички гости в региона да проявят отговорност и да понижат своето влияние върху екосистемите като се движат единствено по маркираните туристически пътеки, не навлизат в езерата, не замърсяват, не бивакуват отвън избраните места, не употребяват нерегламентирани моторни транспортни средства за достъп до циркуса.

С цел ограничение на отрицателните въздействия от засиленото човешко наличие в циркуса на Седемте езера, от дирекцията възнамеряват да дават повече информация за посетителите, да укрепят главните туристически пътеки, с цел да се понижи ерозията по тях и да обезпечат по-добър надзор на туристическия поток.

Предвижда се езерата да бъдат почистени от растителност и дънни отлагания, както и възстановяване на мониторинга на посетителите и положението на екосистемите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР