Започва проверка срещу партия Възраждане за особено гнусен нацистки колаж,

...
Започва проверка срещу партия Възраждане за особено гнусен нацистки колаж,
Коментари Харесай

Проверяват Възраждане за особено гнусен нацистки колаж

Започва инспекция против партия " Възраждане " за изключително противен нацистки колаж, оповестен в обществената мрежа Telegram, на който е изобразен някогашният външен министър Соломон Паси.
 Колажът е оповестен отстрани с името " Възраждане " в " Телеграм ".

Софийска градска прокуратура е упълномощила взаимна инспекция на ДАНС и ГДБОП за закононарушение по член 162 и член 164 от Наказателен кодекс. 

В изказване на прокуратурата се споделя, че инспекцията се прави по сигнал на Сдружение „ Организация на евреите в България „ Шалом ". 

В хода на инспекцията би трябвало да се откри дали посредством слово, щемпел, или посредством други средства за всеобща информация, посредством осведомителни системи или по различен метод жители и/или народни представители от 49-ото Народно Събрание проповядват или подбуждат към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

Срокът за осъществяване на инспекция по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, с цел да се образува досъдебно произвеждане.

За резултатите обществеността ще бъде осведомена. 
" Щом не искаш съветски газ, ела да ти пуснем от нашия "
Малко преди този момент от " Шалом " също оповестиха, че са подали сигнал против " Възраждане ".

Мотивът е, че обявата съставлява демонстрация на антисемитизъм и език на омразата, ориентирана против еврейската общественост в Република България. Поради високата степен на социална заплаха на сходни изказвания и тяхната несъответственост с откритите в демократичната и правова страна правила на приемливост, тъждество, плурализъм и отбрана на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК), написа в сигнала.

От " Шалом " изясняват, че обявата на " Възраждане " съставлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на немски бойци от интервала на националсоциализма, които принудително водят друго лице.

" Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре прочут български политик, академик и държавник от еврейски генезис, някогашен депутат и министър на външните работи. Върху фотоколажа е подложен и надпис с текст „ Щом не искаш от съветския газ, ела да ти пуснем от нашия “. Нито създателят на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „ Възраждане “ в Telegram, са ни известни ", пишат още от " Шалом ".

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него съставляват очевидна демонстрация на антисемитизъм и език на омразата, ориентирани директно против еврейското етническо и религиозно малцинство, считат от организацията.
Костадинов: Това не е формалният канал на партията
Колажът в обществена мрежа, поради който „ Шалом “ подаде сигнал в прокуратурата против партия „ Възраждане “, не е в формалния канал на партията, сподели водачът на политическата мощ Костадин Костадинов пред публицисти в коридорите на Народното събрание.

Според него колажът е коментар към обява в група, която, по думите му, няма нищо общо с „ Възраждане “. Имало две неистини: първо - не ставало дума за формален канал на „ Възраждане “ и второ - в група е, а обявата и коментарът са на разположение с инициали А.Р.

" Все едно някой с букви А.Р. да влезе примерно в страницата на " Шалом ", да напише някакъв антисемитски коментар и това да се припише на " Шалом ". Затова ви споделям, че е клеветническа акция и ние ще създадем по този начин, че в този момент ще пуснем право на отговор. И апропо се замисляме дали да не пуснем и сигнал в прокуратурата против " Шалом " за пропагандиране на расова и политическа ненавист ", сподели още водачът на " Възраждане ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР