Започва проверка на всички централи, които имат ангажимент за осигуряването

...
Започва проверка на всички централи, които имат ангажимент за осигуряването
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Започва проверка на всички централи, които трябва да осигурят студения резерв


Започва инспекция на всички централи, които имат ангажимент за обезпечаването на леден запас. Това заяви през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Става въпрос за мощности, които се поддържат в непрекъсната подготвеност и се включват в електроенергийната система при възможен дефицит на ток. През предходната зима имаше в поредицата от мразовити седмици електросистемата се оказа пред съществено тестване, като проблемите се задълбочиха от невъзможността на някои от централите да включат в деяние мощностите от студения запас, макар че им се заплаща за това. Разминахме се с режима на тока с помощта на цялостното натоварване на мощностите и включванетоо на целия леден запас на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и ТЕЦ-овете " КонтурГлобал Марица изток 3 " и " Марица изток 2 ". Сега енергийното министерство и ЕСО работят превантивно, с цел да не се повтори изненадата с неработещите мощности от студения запас.

" Тази инспекция е доста значима. За първи път Министерството ще прави такава инспекция и тя ще бъде организира на място със замервания на количества.Вече бяха осъществени инспекциите на Електроенергийния систематичен оператор и на трите електроснабдителни сдружения ", изясни министър Петкова.

Електроенергийната ни система се приготвя за зимния сезон и няма заплаха от режим на тока, удостовери по-раано през днешния ден в изявление по БНР изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Иван Йотов. Той добави, че до месец ще приключат плануваните поправки на централите, следва още да се довърши и проправянето на просеки край далекопроводите.

И тази зима Електроенергийният систематичен оператор щe разчита на същите централи, които предходната година трябваше да обезпечат спомагателни количества ток, само че не съумяха да проработят. Причината да не се задейства по този начин нареченият " леден запас " бяха замръзнали въглища или повреди. За да не се стига до сходна обстановка и тази година, са взети спомагателни ограничения, уточни Йотов.

" Много ограничения бяха предписани от ЕСО и доста инспекции бяха осъществени. Доколкото разбирам, скоро ще има нова инспекция от министерството към централите, които доставят запаса. Увеличихме четири пъти глобите към тях. Те, имайки поради това нещо и изхождайки от средствата, които биха изгубили при вероятно непредоставяне, не виждам кой различен механизъм би ги задължил сами да поддържат личните си съоръжения ", съобщи Иван Йотов.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР