Започва предсрочното гласуване на общите избори в Нова Зеландия

...
В Нова Зеландия започна предсрочното гласуване за общите избори в
Коментари Харесай

В Нова Зеландия започна предсрочното гласуване за общите избори в нацията на 14 октомври, като консервативният кандидат Кристофър Луксън гласуваОт НИК ПЕРИ Associated Press, 2 октомври 2023 г., 1:45 ч. Избори, като консервативният претендент Кристофър Луксън гласува.

Ранното гласуване също започна в някои части на Австралия на референдум, който ще заложи в конституцията на Австралия механизъм за коренното население да съветва парламента относно политики, които засягат живота им.

В Нова Зеландия кампанията на министър-председателя Крис Хипкинс се сблъска с провал в неделя, когато той даде положителен тест за COVID-19. Той каза, че ще се изолира за пет дни или докато върне отрицателен тест, но планира да продължи с някои ангажименти за Zoom.

Хипкинс и неговата либерална Лейбъристка партия имат изостава от опозиционната Национална партия, водена от Кристофър Луксън, в проучванията на общественото мнение..

„След тежка нощ се събудих тази сутрин, чувствайки се доста зле и просто получи този резултат от теста“, написа Хипкинс в Instagram и каза, че ще работи двойно повече, когато се върне в кампанията.

Luxon пусна в неделя 100-дневен план за действие, който каза, че ще осигури данъчни облекчения, ще възстанови икономиката и ще възстанови реда и закона. „Новозеландците чакаха шест дълги години за правителство, което се фокусира върху това, което има значение за тях, и върши нещата“, каза Луксън.

В Австралия, където гласуването е задължително, около 98% от имащите право австралийци са се подписали да гласуват на референдума за гласа на местното население в парламента.

Ранното гласуване започна в четири щата или територии в понеделник , а останалите четирима ще гласуват във вторник след официален празник в понеделник.

Кампанията „Да“ изостава в проучванията на общественото мнение, но премиерът Антъни Албанезе, който подкрепя потенциалната промяна, каза, че остава обнадежден.

„Знам, че много хора не са взели решение и това, което знам е, че обратната връзка , когато хората обсъждат тези въпроси, те стигат до гласуване „Да" доста удобно", каза Албанезе пред репортери в Мелбърн. „Искрено смятам, че ключът към следващите две седмици са тези разговори един на един с хората, за да приемат това искане на огромното мнозинство от аборигените и жителите на островите в Торесовия проток.”

Политически опоненти казват, че опитът за референдум е трябвало да бъде двупартиен и че остават много въпроси без отговор относно подробностите за как гласът ще работи на практика.

Съвпадение е, че изборите се провеждат в същия ден.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР