Започва отлаганата от близо 5 години реставрация на Градската часовникова

...
Започва отлаганата от близо 5 години реставрация на Градската часовникова
Коментари Харесай

Започва реставрация на часовниковата кула в Дупница

Започва отлаганата от близо 5 години реституция на Градската часовникова кула в Дупница. Финансирането е по Трансграничната стратегия България-Северна Македония с община Крива паланка и е на стойност към 460 000 евро Часовниковата кула в Дупница е един от знаците на града. Построена е през 1782 година

С трапецовидна форма с дължина на страната от 5,5 м и височина над 17 м. Часовниковият механизъм на кулата евентуално е направен от български майстори и се състои от четири циферблата, само че заради неприятната поддръжка стопира да работи още през 1939 година Кулата и часовникът са реставрирани през 1979 година по случай 1300 година от основаването на Българската страна.

Последните години часовникът спря и не отмерва времето. Предвижда се механизмът да бъде сменен с нов, а остарелият да се резервира в самата кула като музеен експонат. Освен това са заложени и действия за привеждане на кулата и пространството към нея във тип, допускащ тя да бъде посещавана от жители и посетители на града като туристическа атракция. Кулата ще бъде укрепена и възобновена и от вътрешната страна, като ще бъдат сменени и компрометираните сектори на циферблата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР