Започва обществено обсъждане на насоките за кандидатстване с проекти по

...
Започва обществено обсъждане на насоките за кандидатстване с проекти по
Коментари Харесай

Над 4,6 млн. евро за развитие на „зелена инфраструктура“ в граничния район между областите Благоевград и Кюстендил и Северна Македония

Започва публично разискване на насоките за кандидатстване с планове по целта „ По-зелен граничен район “ на стратегия Интеррег (VI-A) ИПП България – Северна Македония 2021-2027. Те са създадени от Управляващия орган на програмата - Министерството на районното развиване и благоустройството на България, взаимно с Националния партниращия орган в лицето на Министерството на локалното самоуправление на Република Северна Македония. Програмният приоритет предизвиква развиването на по-зелен, нисковъглероден и резистентен граничен район с стопанска система в преход към нулеви чисти въглеродни излъчвания посредством стимулиране на чист и обективен енергиен преход, зелени вложения, кръгова стопанска система, намаляване на последствията от изменението на климата и адаптиране към него, предварителна защита на риска и устойчива градска подвижност.

Целта на публичното разискване е да се разпознават планови оферти, които биха съдействали за основаване на „ зелена инфраструктура “ в градските и крайградски региони, чиито необятни последствия оказват позитивно влияние върху здравето и благосъстоянието на хората, поддържат зелената стопанска система, основават благоприятни условия за работа и усъвършенстват биологичното многообразие.

Бюджетът на мярката е малко над 4,6 млн. евро. Предвиждат се вложения в построяването на зелени площи в градските и крайградските региони, развиване на естествени зелени градски зони като паркове, градини, уреди за зелени спортове, гори, облагородяване на изоставени зони и други Допустими са вложения в развиването на зелена инфраструктура в градски и крайградски региони, подкрепени със взаимни тактики и проекти за деяние. Сред целевите групи са локални управляващи и районни структури на централната администрация, научноизследователски и университетски институции, неправителствени организации и други

Предложените интервенции имат за цел да облекчат рисковете от загуба на екосистеми, климатични промени, засягащи значително нуждата от запазване на градското и крайградското биоразнообразие като значими пътища от екологичните коридори.

Програмата обгръща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен район от страната на Република Северна Македония.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР