Започва новата ера на “Коза Ностра, както е наречена Сицилианската

...
Започва новата ера на “Коза Ностра, както е наречена Сицилианската
Коментари Харесай

Новата ера на “Коза Ностра” – сицилианската мафия излиза на светло

Започва новата епоха на “Коза Ностра ”, както е наречена Сицилианската мафия. Организираната престъпност в Сицилия разнообразява интензивността си и става по-преплетена с стопанската система на ярко. Туризмът в Сицилия изживява стопански взрив с помощта на сериали като „ Белият лотос “ на НВО, който сподели забележителни гледки от острова. Но известният под земята живот на античния остров остава непокътнат от притока на нови пари.

По време на скорошно пътешестване до Сицилия контрастът сред процъфтяващия туристически бранш и утежняването на други бе също толкоз мощен, колкото съм виждала през повече от 20 години отразяване на острова, написа колумнистката на Bloomberg Рейчъл Сандерсън в материал.

Сицилия и проведената престъпност – „ Коза ностра “ – са синоними от края на 19 в.

Жестокостите понижиха в последните години след нападателната акция на полицията в отговор на бомбената офанзива от 1992 година край Палермо, умъртвила Паоло Борселино и Джовани Фалконе. Но съгласно някои магистрати повода е и тъй като сицилианската мафия и калабрийската конкуренция – „ Ндрангета “, са станали по-изпипани, следвайки парите към опиати, проституция и трафик на хора, а не към открит спор с управляващите.

Но след пандемията се развива нова наклонност, която е предизвестие за цяла Европа. Макар гангстерите да не престават да следват парите към огромните градове, те се възползват и от растящото неравноправие и поляризация, с цел да подкопаят отслабващата и задлъжняла италианска страна.

Микеле Рикарди, заместител шеф и старши откривател на миланския институт Transcrime, споделя, че обичайното разделяне в Италия сред богатия север и бедния юг стартира да се прекъсва от ново опълчване: сред най-големите и сполучливи градове и останалата част на страната. В Сицилия това се показва в възкръсване на красивите туристически градове, където най-богатите – опитващи се да отключат великодушните данъчни облекчения в страната в подмяна на вложения – купуват големи жилища.

„ Но отвън тези процъфтяващи зони налице е „ икономическа, обществена и културна деградация “, споделя Рикарди.

Тази деградация, по този начин забележима из задните улички на Палермо, обезпечава основата за семействата и мрежите на сицилианската „ Коза ностра “ да заемат място.

Съдебно дело в Палермо дава взор върху това по какъв начин пипалата на проведената престъпност доближават по-фино и всеобхватно до обществената и икономическа тъкан на страната. В рамките му 31 притежатели на бизнеси от югоизточния квартал на Палермо „ Бранкачио “ – на малко пешеходно разстояние от центъра, са упрекнати в спомагателство и подбуждане на локален разбойник. Обвинените са съдени поради това, че са отрекли да са плащали подкупи за отбрана на „ Коза ностра “, макар че са били записани от полицията с подслушвателни устройства по какъв начин признават да са го правили. От локалната прокуратура показват, че делото е по този начин основно, тъй като – считат те – не страхът стопира притежателите да признаят за заплащанията, а съучастието. В подмяна те получават преференциални покупко-продажби за артикули, правни услуги, заеми или даже обществени услуги.

Рикарди от Тranscrime споделя, че услугите за подправено фактуриране се радват на голям триумф в „ Коза ностра “.

Ако се пробвате да свиете разноските, с цел да подкрепите бизнеса си в по-трудни стопански условия, единият метод е да плащате по-малко налози. Тук на сцената излизат подправените фактури. И това е станало толкоз широкоразпространено, че „ има все по-тясна и по-тясна връзка сред данъчните и финансовите закононарушения “, показва Рикарди. Заобикалянето на данъчните закони разпалва цикъл, при който все по-малко капитал е разполагаем за инвестиция в по този начин или другояче маргинализирани общности, правейки ги още по-малко привлекателни за задгранични вложители и платежоспособни туристи и обвързвайки ги още по-тясно със сенчестата стопанска система. (Оценките за сенчестата стопанска система в Италия варират необятно – от към 10% до една трета от брутния вътрешен артикул.)

Това обаче не е единствено сицилиански феномен.

Същото споделя и Алесандра Долчи, един от водещите италиански прокурори в битката с мафията в Милано. Тя следи същата растяща бездна сред вътрешната част и периферията във втория по величина град в Италия. Долчи упорства, че „ с цел да се преборим с проведената престъпност ние също по този начин би трябвало да се борим с стопанската система на укриването на налози “. Тя даже споделя история за разбойник, който ѝ признава, че прави повече пари от бизнеса си с подправени фактури, в сравнение с от трафик на опиати. Бонус, съгласно него, е това, че за управляващите е по-трудно да проследят документите, в сравнение с опиатите, споделя Долчи.

Обратно в Палермо Маурицио де Лучиа е прокурорът, който води следствието, довело до ареста на мафиотския необут Матео Месина Денаро предходната година след 30 години в бягство.

Денаро – палач, който се хвалеше, че жертвите му могат „ да изпълнят гробище “, се смяташе за кръстник като по филмите, светиня от традицията на италианската мафия на свирепост и тероризъм.
Днес обаче проникването на мафията е по-фино, не толкоз кърваво и по-стабилно стопански. Де Лучиа също счита, че неплащането на налози се трансформира във водещ фронт в борбата против проведената престъпност.

Всичко това е припомняне, че мрачната оплетеност на сицилианската идилия не е единствено част от високобюджетни сериали. Това е действителният живот и затова това е още по-страшно.

 

Източник – Bloomberg/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР