Започва нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия

...
Започва нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия
Коментари Харесай

Варненчета ще рисуват по образец на една от известните творби на Елисавета Консулова - Вазова

Започва нов модул от Образователната стратегия на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, който по наличен и занимателен метод развива интереса на учениците към изучаваните в учебно заведение жанрове и придвижвания в българското изобразителното изкуство.

В образователната стратегия по изобразително изкуство за 5. клас е застъпена и тематиката за портрета като род в живописта. Екипът на Галерията кани възпитаници и преподаватели на групови занятия, в които ще ги запознае с живота и творчеството на един приет занаятчия на портрета в българското изкуство - художничката Елисавета Консулова-Вазова (1881 – 1965).

Елисавета Консулова-Вазова приключва втория випуск на Рисувателното учебно заведение през 1902 година при проф. Ярослав Вешин. През 1919 година тя провежда първата си независима галерия, която е и първата сходна изява на жена художничка в България. Специализира портретна живопис в Мюнхен и е един от създателите на придвижването „ Родно изкуство “. Смятана е за един от основоположниците на пленарната живопис у нас. Създава цикъл от пленерни портрети, поставяйки моделите си под директна слънчева светлина, което предава избрана цветова динамичност на творбата и импресионистично звучене, и се трансформира в признак на нейното творчество. Тя е измежду малцината дами художници, които са и теоретици на изкуството - създател е на публикации, преводач, просветник за младите девойки и дамите.
Като част от просветителния модул “Портрет ” учениците ще имат опция да рисуват по пример на една от известните произведения на Елисавета Консулова-Вазова, благосъстоятелност на Градската художествена изложба - Варна - „ Портрет на чехкинче “, 1931 година, маслени бои, платно.

Децата ще рисуват с молив и пастел, като всички материали се обезпечават от Галерията. Водещ на занятията е музейният възпитател Дарина Христова.

Следващ учебната стратегия за 5. клас, просветителният модул “Портрет ” е създаден по този начин, че да е подобаващ освен за възпитаници от 5. клас, само че и за по-широк възрастов диапазон - от 1. до 6. клас в това число.

Занятията са групови и се организират от понеделник до петък в работното време на Галерията в интервала от 20.02. до 20.04.2024. Записването е авансово, на тел. 052 612 363.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР