Започва масово тестване на жителите на Банско. Това съобщи на

...
Започва масово тестване на жителите на Банско. Това съобщи на
Коментари Харесай

Борисов: Днес започва масово тестване на жителите на Банско


Започва всеобщо тестване на жителите на Банско. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов.

"Приемаме, че Банско е огнище. Затова ще създадем всеобщо тестуване. Бързите проби тук са от изгода, тъй като демонстрират дали хората имат антитела. Щабът съм го назначил аз. Те дават препоръки, държавното управление взима решения. Разпоредил съм през днешния ден да се вършат всеобщи проби в Банско ", разясни министър председателят.

"Тъй като имаме данни за развиването на болестта в Банско, по предписание на премиера ще се направи проучване, с цел да се види имат ли хората построен имунитет и дали са били контактни със инфектирани ", изясни проф. Тодор Кантарджиев.

"Знаете, че за първи път японският министър председател пристигна на посетители в България при мен. Те включиха и България в своя лист. Оказа се, че българската промишленост създава в пъти по-качествени артикули от други империи даже. Сега, когато дарим, се приема за хубав жест и се помни дълги години. Казал съм да се създадат за братята ни в Северна Македония и да им се пратят 100-тина дрехи. Лесно е да кажем, че сме братя, само че се вижда дали е истина, когато ни е мъчно и можем да помогнем ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.

Той бе безапелационен, че в света няма декларирано лекарство против ковид. Но всички, които оказват помощ, са подсигурени от държавното управление в задоволителни все още количества.

"В 9 часа ще дойдат технолозите на няколко завода, ще беседваме с тях. Имаме промишлено количество от това лекарство, което се тества в Австралия. Таблетирали сме такова, само че то би трябвало да мине по всички стъпки и утвърждения, а те са доста комплицирани. Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България да работят дружно. Работим доста интензивно по тази тематика ", увери министър председателят.

"Всички ограничения, които в Европа се взеха, бяха взети и от България. Германия - най-мощната стопанска система, в този момент си създаде тест, с който Бавария тества единствено лекари на първа линия. 150 евро коства едно тестче. У нас обаче са направени толкоз проби, колкото в Централна Европа. Съединени американски щати мисля, че въздишат и ги е гняв, че се забавиха с ограниченията ", съобщи Борисов.

След зародил спор сред публицисти в залата в Министерския съвет Борисов съобщи, че ще дава отговор на всички въпроси, тъй като не желае "да се появят изявления, че, като президента Радев, отхвърля да дава отговор ".

"Ние първи въведохме строгите ограничения, по-късно бяха въведени в Европа. Някъде започнаха да приказват за намаляване на ограниченията, само че желая дебело да подчертая, тъй като всеки ден приказвам с тези канцлери, Курц сподели, че вероятно след 2-3 седмици може да пусне магазините. 2-3 седмици е обозримо бъдеще. Себастиян сподели, че ще отвори дребните магазинчета. Само че в България ние не сме ги затваряли. Ние сложихме доста строги ограничения, българският народ беше доста порядъчен, можем да се мерим единствено с Германия. Давам тематика за размисъл - какъв ред и дисциплинираност да въведем, с цел да можем да употребяваме огромните планини, парковете, само че да не създадем това всеобщо скупчване? Дали да е на часове и по възрастови групи? Само дружно можем да оцелеем. Да, не сме тествали доста хора, само че смъртните случаи не могат да се скрият ", съобщи Борисов.

"Истински ме е боязън Цветница и Великден да не ни вкарат в пика. Ние още не сме даже на платото. Вървим постепенно нагоре. Ключовата дума е лекарство. Имаме ли го, изобщо няма да запитвам Щаба... Заповедта я издава министърът на опазването на здравето. Ние сме свързани с огромните стопански системи. Там не се ли усъвършенства ситуацията и при нас няма ", сподели още министър председателят.

Той изясни, че в сряда ще се срещне с представители на Светия Синод, с цел да обсъдят ограниченията, които ще се вземат по празниците.

"Нека ме намразят и да не желаят да ме виждат, само че да останем дисциплинирани. Разчитаме на самосъзнанието на хората ", прикани Борисов.

Премиерът разяснява и следващата замяна на реплики сред кабинет и президент. Във вторник Радев, цитирайки Гьоте, упрекна премиера, че не познава законите и не знае по кое време президентът може да постанова несъгласие. Отговорът от кабинета пристигна от вицепремиера Томислав Дончев, още веднъж с откъс от Гьоте.

"Томислав Дончев доста добре го сподели през вчерашния ден: Когато двама се карат, отговорен е по-умният. Ние повече няма да разясняваме тази тематика, имаме задоволително работа - да се молим на хората да съблюдават дисциплинираност, да обсъждаме ограниченията, да търсим медикаменти. Във всяка една работа можеш да намериш недостатък. Знаем, че не всичко се прави добре. Някои неща ги поправяме в придвижване ", безапелационен бе Борисов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР