Започва масово тестване на българските граждани за коронавирус, за да

...
Започва масово тестване на българските граждани за коронавирус, за да
Коментари Харесай

Борисов и Ананиев обявиха началото на масово тестване на българите за Covid-19

Започва всеобщо тестване на българските жители за ковид, с цел да обхванем по-голяма част от популацията на България. Това разгласи здравният министър Кирил Ананиев във вторник в Банско, където е на ревизия дружно с премиера Бойко Борисов.

“Досега провеждахме проби на хората, за които имахме подозрение и които са свързани с тези лица. Оттук нататък започваме всеобщо тестване на българските жители, с цел да обхванем по-голяма част от популацията. Имаме 20 000 PCR теста. Очакваме и още, които ще дойдат. Това ще е пътят по-който вървим “, съобщи Ананиев. Борисов заяви, че се чакат и още PCR проби от Южна Корея: “Чакаме още. Платили сме в Южна Корея. Вече имаме 18 лаборатории. Така, че действаме по всички задания “, съобщи Борисов.

Ананиев заяви, че по дарителската сметка на Министерство на здравеопазването са постъпили близо 4 млн. лева дарения и те ще бъдат употребявани за проби и всичко, което е належащо за предотвратяване на популацията.

Двамата с Борисов са в Банско, където преди дни стартира скрининг на популацията с бързи проби за антитела, който ще обхване 4000 души. Целта е да се ревизира каква част от популацията е имало контакт с вируса и го е прекарало, откакто зимният курорт беше първото обитаемо място в страната, затворено под карантина поради информация за сериозен брой инфектирани работещи и задгранични туристи.

До момента в страната са направени 18 502 PCR теста. Първоначално нуждата от по-масово тестване се отхвърляше от управляващите, само че неотдавна щабът против болестта и министър председателят се оплакват, че световният недостиг на проби е повода да не се изследва всеобщо. В последните седмици обаче на доста места в страната започнаха бързи скринингови проби, в това число в Банско, София, Бургас и се финансират от общините или обособени организации, какъвто е да вземем за пример казусът в столичната Спешна помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР