Започва ли новата година с по-високи сметки за ток? Според

...
Започва ли новата година с по-високи сметки за ток? Според
Коментари Харесай

480 лева сметка за ток вбеси българин

Започва ли новата година с по-високи сметки за ток? Според част от потребителите фактурите за електричество са фрапантно по-високи от тези за същия интервал преди година. 

Сигналите идват от разнообразни точки на страната, които се покриват от другите ЕРП-та. Според хората сметките им са се нараснали с най-малко 50%. Цената на тока обаче не се е променяла от 1-ви юли предходната година и се управлява строго от КЕВР. За това част от потребителите упрекнаха новите си електромери, съобщи Нова тв, цитира Пловдив 24.

Боян Миланов живее в Самоков. Отоплява къщата си на пелети, топлата вода също идва от там.

" За предишния декември сметката ми е 90 или 110 лв., за този декември 480. Разликата е голяма. Нищо не сме променяли в нашето домакинство ", споделя той пред Нова телевизия.

Той твърди, че неговата сметка, само че и тези на съседите му напоследък са сензитивно по-големи.

" Откакто са заменени нашите електромери с електронните, сметките ни са разнообразни ", отбелязва Боян.

Христо Димов е от Горна Оряховица. Топли се на климатик. И неговите калкулации демонстрират нарастване.

" Може би е двойно разликата. Предния месец имахме 120, в този момент 260 лв.. Едно и също консумираме. Двама души сме с жена ми, а потреблението огромна ", споделя той.

И с цел да може да остане от пенсията и за храна, се постановат ограничения. " Лишаваме се от топлота. И водата е доста скъпа ", добавя Димов.

От фирмите, снабдители на електричество обясниха, че по-големите сметки идват, защото от ден на ден семейства са избрали да се отопляват с електричество. И, че потреблението на ток през зимата нараства със 70%. Ако се съпоставят едни и същи интервали в разнообразни години би трябвало да се вземе поради и нарастването на цената от юли. Важно е да се обърне внимание и на уредите, които използваме и какъв брой добре е изолирано жилището ни. Възможно е, в случай че има подозрения, електромерът да бъде тестван. От асоциация " Активни консуматори " припомнят, че това може да не е гратис.

" Има доста ясна процедура - човек може да пусне искане до сдружението за такава инспекция, надлежно електромерът може да се смени с краткотраен и този да се даде за изпитване в лаборатория, само че в случай че се окаже, че сигналът не е основателен, ние би трябвало да платим цената ", изясни Богомил Николов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР