Започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее

...
Започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее
Коментари Харесай

Възможно е covid-мерките у нас да продължат до края на май

Започва лек спад, само че няма по какъв начин пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи ограниченията да продължат до края на май месец. Това съобщи в ефира на основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Капацитетът по лечебните заведения ще издържи, само че не знам какъв брой ще устоят хората. Умората е голяма. Намаляването на заболеваемостта към момента не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим ", сподели доцент Кунчев. 

По думите му, половината от всички имунизирани са над 60 години. " Това, което влиза при общопрактикуващите лекари ще им разреши да стартират с хронично болните и с хората над 65 години. Точно такива инструкции сме им дали, с цел да засилим процеса и там ", сподели още той. 

Според Кунчев, при имунизация с AstraZeneca повишено внимание би трябвало да има при дами под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

" Надявам се до десетина дни да има общоевропейски отговор какво да вършим с имунизацията с AstraZeneca. Масово в България втората доза на AstraZeneca се появява в края на април и при започване на май, до тогава ние ще им кажем какво да вършат. Работи се доста по въпроса дали могат да бъдат взаимнозаменяеми. До момента няма твърдо решение. Има единствено една рекомендация на Института " Роберт Кох ", който смята, че могат да бъде сменена с Pfizer или Moderna, само че до момента в който това не бъде потвърдено, че има смисъл, няма да се практикува ", разяснява той.

Доц. Кунчев сподели още, че рискът от странични реакции след имунизация е толкоз дребен, че си заслужава да бъде приключена имунизацията.

" Много ми хареса едно пресмятане, което един от сътрудниците, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни заболявания беше направил труда да пресметна. При тези оповестени случаи в цяла Европа, в това число Англия, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, в случай че сте неимунизиран и изкарате болестта, е тъкмо 1000 пъти по-голям, в сравнение с да ги получите от имунизацията ", сподели доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор акцентира, че няма по какъв начин да се издаде документ за имунизация, в случай че не е сложена втората доза на имунизацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР