Започва кампанията за прием на първокласници в София, а родителите

...
Започва кампанията за прием на първокласници в София, а родителите
Коментари Харесай

Системата за прием в първи клас няма как да удовлетвори всички

Започва акцията за банкет на първокласници в София , а родителите могат да подават заявки в мечтаните учебни заведения, през тази година ще се кандидатства по нови критерии.

Единната система за банкет в първи клас за София няма по какъв начин да удовлетвори всекиго, само че тя се приема на база всеобщата потребност на града , разяснява пред Българска национална телевизия заместник-кметът на София Тодор Чобанов. 7-8 учебни заведения ще са по-натоварени при приема, само че ще има и такива със свободни места , изясни той.

Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и по кое време са подадени документите в границите на акцията. Правилата, въведени от Министерството на образованието за банкет в първи клас, важат за цялата страна . Напрежение обаче има в огромните градове и най-много в столицата.

Очаква за първи клас да аплайват над 12 хиляди деца в столицата . Родители подадоха тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация против правилото на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията обаче ще стане ясно едвам през месец май.

 3 години уседналост за банкет в първи клас в столицата
3 години уседналост за банкет в първи клас в столицата

Столичният общински съвет одобри новата разпоредба за банкет на възпитаници

Чобанов означи, че имаме доста демократичен режим у нас, тъй като въпреки всичко има право на избор . Няма по какъв начин да няма общо предписание, там където има уседналост, се одобряват най-бързо децата, с цел да може родителят да ги води в региона, в който живее. Идеята е да натоварим отмерено просветителната мрежа и детето да не пътува рано заран , разяснява той.

Адресът на майката е адресът на детето, по тази причина и той е водещ в законодателството. При несъблюдение на критериите за уседналост просто няма да се употребяват преимуществата , само че има задоволително места в София. Той посочи, че даже и да не са признати в най-желаното, децата ще може да бъдат признати в други образователни заведения, където бройките няма да са заети.

За облекчение на приема най-вероятно по-следващата година ще има програмен продукт , който ще прави класирането и ще е много по-справедливо определянето на това коя постройка в кой регион се намира, изясни Чобанов.

Чобанов дефинира критерият за месторабота на родителите като много рисков , тъй като доста родители съумяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР