Започва кампания Да открием липсващите 69000, чиято цел е откриване

...
Започва кампания Да открием липсващите 69000, чиято цел е откриване
Коментари Харесай

Започва кампания за безплатно изследване за хепатит С

Започва акция " Да открием изчезналите 69000 ", чиято цел е разкриване на инфектирани с хепатит С . В рамките на самодейността ще бъдат осъществявани безвъзмездни проучвания, които ще стартират от на следващия ден и ще продължат до края на август. Кампанията е ориентирана към хора сред 34 и 69-годишна възраст. Изследванията ще се правят в столичната болница " Св. Иван Рилски ", всеки работен ден от 8.00 до 14.00 ч.

По публични данни близо 77 хиляди българи са заболели от хепатит С , като 90% от тях  тях - 69000, не подозират, че носят вируса на заболяването , обявиха експертите от лечебното заведение.

" Целта ни е да открием инфектираните, изключително в рисковите групи - инжектиращи опиати, пандизчии, пациенти на хемодиализа и други ", сподели проф. Красимир Антонов , гастроентеролог в болничното заведение. Лечението на хепатит В и С за здравноосигурените пациенти се заплаща от НЗОК , само че предстоят полемики за лечението на неосигурените, сподели доктор Тонка Върлева , шеф на дирекция " Превенция и профилактика " към Министерството на здравеопазването. По думите й до края на юли ще бъде направен план на Национален проект за предварителна защита и надзор на петте вида хепатит - А, В, С, D и Е.

Около 1200 заболели от хепатит С се лекуват с най-новата терапия, която се заплаща изцяло от НЗОК , сподели Елена Тотева от НЗОК и уточни, че Касата заплаща за лечението общо към 50 млн.лв.на година. През идната година се чака НЗОК да заплаща медикамент за пациенти с хепатит С, които не са се повлияли от лечението , добави тя.

Лекари и пациенти оферират в националния проект за предварителна защита на вирусните хепатити проучването за хепатит С да се включи в цялостната кръвна картина , включена в профилактичния пакет.-->

През септември ще бъдат ясни данните за разпространяването на хепатит С в страните от Европейски Съюз , сподели още доктор Върлева.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР