Започва изпълнението на дейностите по проект Грижа в дома“ в

...
Започва изпълнението на дейностите по проект Грижа в дома“ в
Коментари Харесай

Шумен раздава пари на пенсионери и хора с увреждания

Започва осъществяването на дейностите по план „ Грижа в дома “ в община Шумен по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година на стойност малко над 1,8 млн. лв..  Срокът за осъществяването му е 12 месеца, като се планува да бъдат обхванати 300 консуматори, оповестиха на конференция през днешния ден заместник-кметът по опазване на здравето и обществена политика на Община Шумен доктор Светлана Маркова, ръководителят на плана Севелина Колева и Айлин Ведат – началник на екипа по плана.

" Това действително е петият подред план „ Грижа в дома “, по който започваме да работим, с надграждане на услугите. От реализацията на първия през 2019 година до момента са обхванати над 1000 индивида в потребност. Постарахме се да има доста малко спиране сред предходния и сегашния план, тъй като насоката е подкрепяне на възрастните хора, които не могат да се самообслужват, нямат близки до себе си, които да ги подкрепят. Освен грижите в дома и грижата за възрастния човек, по плана се дават административни услуги, заплащат се сметки и се пазарят хранителни артикули със средства на потребителите “, означи Маркова.

" За да бъдем в услуга на хората и да няма огромно спиране сред двата плана, се постарахме да създадем авансово оценки на нови консуматори, като досегашните също са включени в новия план. За него броя е увеличена от 201 на най-малко 300 консуматори. Към момента нови оценки са направени на 60 души, които за първи път ще бъдат включени в дейностите по плана. Може би до един или два месеца ще надхвърлим заложената численост от 300 души, само че хората в потребност няма да бъдат оставени без поддръжка “, сподели Севелина Колева. По думите й надграденото в сегашния план е, че екипът му ще разполага с инструктор по хранене, който ще дава препоръки на хората със обществено значими болести.

Екипът на плана е от 51 индивида и включва 30 домашни помощници, шест медицински сестри, четирима обществени служащи и четирима психолози, посочи Айлин Ведат.

На конференцията бе обявено още, че хората в неравностойно състояние, могат да заявят предпочитание да получават грижа по плана на телефони 0878261240 и 0879904770. Могат да аплайват и хора, които нямат ТЕЛК. 

„ Грижа в дома “ в Община Шумен е продължение на досегашните планове за патронажна грижа, свързани с поддръжка в домашна среда на възрастни и хора с увреждания, сподели за Българска телеграфна агенция Александрина Шаренкова – старши специалист в дирекция „ Социална политика и опазване на здравето “ в локалната администрация.  Основна цел на плана е възстановяване на равния достъп до услуги и опциите за обществено включване на нуждаещите се възрастни и хора с увреждания. Те ще получат почасови интегрирани социално-здравни услуги в дома си, според от своите потребности. Сред тях са доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда, закупени със средства на потребителите, възнаграждение на битови сметки и психическа помощ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР