Започва избор на още 6-ма кандидати от България след срещи

Започва избор на още 6-ма кандидати от България след срещи ...

Обвинител №1 на Европа Лаура Кьовеши: Имаме нужда от смели и независими прокурори


Започва избор на още 6-ма кандидати от България след срещи с Гешев и Прокурорската колегия на ВСС

Няма да позволи намеса на политици

Разследваме престъпления срещу бюджета на Европейския съюз, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно, а често дори се толерира.

Имаме нужда от дръзки и смели прокурори и не се съмняваме, че ще успеем да подберем подходящите кандидати и в България. Това заяви днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на заключителна пресконференция след двудневната ѝ визита у нас.

“Националните власти започнаха трансфера на всички разследвания, които спадат в обхвата на Европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем към националните власти. Това ще се извърши от европейските делегирани прокурори. В София се срещнах с четиримата български магистрати, за да видя дали те имат нужда от подкрепа. Това е част от моята работа”, каза още Кьовеши.

Новината, която тя съобщи бе, че след срещите ѝ с главния прокурор Иван Гешев и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която той ръководи, ще бъде открита нова процедура по подбор на още 6-има делегираните прокурори от България. По думите ѝ при разговорите е постигнато разбирателство по критериите за подбор на кандидатите.

“Без съмнение тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат опит в разследването на финансови престъпления, корупция и пране на пари и всички престъпления, които спадат към Европейската прокуратура. Трябва да имат опит и в сферата на международното сътрудничество. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения. Надявам се, че съвсем скоро ще имаме ново предложение от България”, каза Кьовеши.

“Ако българските граждани имат сигнали или информация, която смятат, че е важна за нас, може да ни докладват. Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно и няма да правим разлика между лицата, за които се подават сигнали. По тази причина нашата дейност е важна. Само независима съдебна власт може да раздаде правосъдие. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, а такава, която служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички, представени в прокуратурата 22 държави. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще си сътрудничим”, допълни тя.

И изтъкна, че е избрала България за първата държава за посещение във връзка с избора на делегирани прокурори с думите: “Не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото ние имаме служба тук и като европейски главен прокурор е мое задължение да надзиравам работата на колегите. Не мога да цитирам цифра за процента на сигналите от България. След пет дни работа е много трудно да се оцени качеството на делата, които сме получили. Сред тези от България има получени дела за начина, по който някои граждани са използвали европейски средства”. И се закани: “Ако някои се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор за намеса в работата му, аз ще направя това публично достояние”, заплаши Кьовеши.След срещата в Иван Гешев в четвъртък и с ръководената от него Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет днес, Кьовеши съобщи, че още идната седмица започва процедура за избор на още 6-ма делегирани прокурори от България.

На въпрос на “Правен свят” как ще коментира протестите у нас и политическите нападки към главния прокурор на България, тя заяви: “Няма да коментирам протестите. От опита ми като прокурор в Румъния мога да кажа, че и тогава ставаше дума за независимостта на органа и случаят завърши пред Европейския съд по човешките права, който отсъди, че прокурорът трябва да бъде независим. Много е важно главните прокурори да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”.

Относно санкциите от САЩ по закона “Магнитски”, Кьовеши заяви, че “всички сме европейски граждани и имаме независима служба, която ще разследва престъпления в Европа. Готови сме да си сътрудничим с всички на тази планета, които имат информация по случаи, попадащи в обхвата на Европейската прокуратура”.

Час преди изявленията на Кьовеши 11 протестиращи, водени от отлъчения отец Дионисий със странна сива роба и мегафон, препречиха движението на тролеите по улица “Раковски” пред “Дома на Европа”, където бе пресконференцията. Уличната блокада после се разпадна, без да трогне никого.

Източник: trud.bg