Започва избор на още 6-ма кандидати от България след срещи

...
Започва избор на още 6-ма кандидати от България след срещи
Коментари Харесай

Обвинител №1 на Европа Лаура Кьовеши: Имаме нужда от смели и независими прокурори

Започва избор на още 6-ма претенденти от България след срещи с Гешев и Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет

Няма да разреши интервенция на политици

Разследваме закононарушения против бюджета на Европейския съюз, пране на пари и проведена престъпност. Тази палитра от незаконни действия не се рапортува задоволително, а постоянно даже се толерира.

Имаме потребност от дръзки и смели прокурори и не се съмняваме, че ще успеем да подберем подобаващите претенденти и в България. Това съобщи през днешния ден европейският основен прокурор Лаура Кьовеши на заключителна конференция след двудневната ѝ аудиенция у нас.

“Националните управляващи започнаха прехвърлянето на всички следствия, които спадат в обсега на Европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем към националните управляващи. Това ще се извърши от европейските делегирани прокурори. В София се срещнах с четиримата български магистрати, с цел да видя дали те имат потребност от поддръжка. Това е част от моята работа”, сподели още Кьовеши.

Новината, която тя заяви бе, че след срещите ѝ с основния прокурор Иван Гешев и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, която той управлява, ще бъде открита нова процедура по асортимент на още 6-има делегираните прокурори от България. По думите ѝ при диалозите е реализирано съгласие по критериите за асортимент на претендентите.

“Без подозрение тези прокурори би трябвало да са изцяло самостоятелни, да имат опит в следствието на финансови закононарушения, корупция и пране на пари и всички закононарушения, които спадат към Европейската прокуратура. Трябва да имат опит и в областта на интернационалното съдействие. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да организира вътрешна процедура и да оцени всички оферти. Надявам се, че напълно скоро ще имаме ново предложение от България”, сподели Кьовеши.

“Ако българските жители имат сигнали или информация, която считат, че е значима за нас, може да ни рапортуват. Всеки сигнал ще бъде прегледан равностойно и няма да вършим разлика сред лицата, за които се подават сигнали. По тази причина нашата активност е значима. Само самостоятелна правосъдна власт може да раздаде правораздаване. Европейската прокуратура не е задгранична институция, а такава, която служи в полза на европейските жители и сме дом на всички, показани в прокуратурата 22 страни. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще си сътрудничим”, добави тя.

И посочи, че е избрала България за първата страна за посещаване по отношение на избора на делегирани прокурори с думите: “Не съм на посещаване, аз съм си у дома, тъй като ние имаме работа тук и като европейски основен прокурор е мое обвързване да наглеждам работата на сътрудниците. Не мога да изтъквам цифра за % на сигналите от България. След пет дни работа е доста мъчно да се оцени качеството на делата, които сме получили. Сред тези от България има получени каузи за метода, по който някои жители са употребявали европейски средства”. И се закани: “Ако някои се опита да се намеси в нашата работа, в случай че някой политик се обади на европейски делегиран прокурор за интервенция в работата му, аз ще направя това обществено достояние”, заплаши Кьовеши.



След срещата в Иван Гешев в четвъртък и с ръководената от него Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет през днешния ден, Кьовеши заяви, че още идната седмица стартира процедура за избор на още 6-ма делегирани прокурори от България.

На въпрос на “Правен свят” по какъв начин ще разяснява митингите у нас и политическите нападки към основния прокурор на България, тя съобщи: “Няма да разясня митингите. От опита ми като прокурор в Румъния мога да кажа, че и тогава ставаше дума за независимостта на органа и казусът приключи пред Европейския съд по човешките права, който отсъди, че прокурорът би трябвало да бъде самостоятелен. Много е значимо основните прокурори да бъдат самостоятелни и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да приказваме за самостоятелност на правосъдната система”.

Относно глобите от Съединени американски щати по закона “Магнитски”, Кьовеши съобщи, че “всички сме европейски жители и имаме самостоятелна работа, която ще проверява закононарушения в Европа. Готови сме да си сътрудничим с всички на тази планета, които имат информация по случаи, попадащи в обсега на Европейската прокуратура”.

Час преди изказванията на Кьовеши 11 протестиращи, водени от отлъчения отец Дионисий със странна сива тога и мегафон, препречиха придвижването на тролеите по улица “Раковски” пред “Дома на Европа”, където бе конференцията. Уличната обсада след това се разпадна, без да трогне никого.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР