Започва информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия, инициирана

...
Започва информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия, инициирана
Коментари Харесай

Започва национална информационна кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари

Започва осведомителна акция против противозаконната търговия с тютюневи произведения, инициирана от Българската асоциация на тютюневата промишленост (БАТИ), с присъединяване на Бритиш Американ Табако Трейдинг България, Булгартабак Холдинг, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България, Карелия България и Филип Морис България.

Кампанията се реализира в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Агенция "Митници " и "Център за проучване на демокрацията ". За поредна година държавните институции, неправителствения бранш и тютюневата промишленост сплотяват напъните си за разрешаването на казуса с незаконната търговия с цигари, показват в известие основателите.

Целта на акцията е да се увеличи осведомеността за връзката сред контрабандата с тютюневи произведения и проведената престъпност. Това е значителен проблем за страната и обществото, защото незаконната търговия лишава страната от бюджетни доходи и въздейства отрицателно върху законния бизнес и заетостта в България.

Основното обръщение на акцията, което фирмите от БАТИ, Министерство на вътрешните работи, Автомагистрала и ЦИД насочат, е че със закупуването на незаконни цигари се поддържат разнообразни форми на проведена престъпност. Това обръщение ще се популяризира на билбордове в София, Пловдив и Варна, както и на постери в общо шестнадесет града в страната.

Последните изследвания на равнищата на противозаконната търговия с цигари демонстрират позитивна наклонност през последните няколко години, достигайки най-ниските равнища от към 7 на 100 за второто тримесечие на 2017 година, което е резултат на взаимните старания на държавните институции и промишлеността, се показва в известието.

Противодействието на контрабандата на тютюн и тютюневи произведения е един от главните цели в активността на Министерство на вътрешните работи и Агенция "Митници ", като се ускорява потенциалът на способените национални органи и построените координационни механизми. В рамките на ГДБОП работи Междуведомственият координационен център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари.

През 2017 година на територията на страната и по границите от структури на Министерство на вътрешните работи и от Агенция "Митници " са конфискувани над 50 млн. къса цигари, пури и пурети, както и над 48 000 кг тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле). Предотвратените от двете институции директни вреди за бюджета от незаплатен данък са в размер на над 18,5 милиона лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР