Започва демонтаж на някои от фигурите на Паметника на Съветската

...
Започва демонтаж на някои от фигурите на Паметника на Съветската
Коментари Харесай

Започва демонтажът на част от фигурите на Паметника на Съветската армия

Започва ремонт на някои от фигурите на Паметника на Съветската войска в столицата. Преди дни регионалният шеф на София Вяра Тодева издаде заповед паметникът да бъде обезопасен, тъй като е рисков. Тази заран към него имаше засилено наличие на полицията и жандармерията.

" Предприетите от регионалната администрация на София дейности по преместването на Паметника на Съветската войска откакто експертно мнение откри, че той е рисков за жителите, с цел да се случи реставрацията първо е належащо той бъде демонтиран и изместен ", сподели Вяра Тодева - регионален шеф на София.

Тя добави, че към този момент фигурите ще бъдат преместени в държавен парцел и ще бъдат строго охранявани. След направената експертиза, резултатите са посочили, че през времето са се получили съществени пукнатини по фигурите.



" Върху фигурата на краката на боеца има съществени пукнатини, които тук-там са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина по тази причина е, че едно време когато е инсталиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя унищожава метала ", изясни Марин Марков - ваятел.

" Ще би трябвало да се вдигнат 2-3 равнища според от оперативната височина за работата, с цел да могат да има допир служащи до съответните фигури ", добави Георги Чичков, зам.-областен шеф на София.

Днес започват първите стъпки като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. Планира се възлагането на социална поръчка за самата реституция и по-късно те ще бъдат изложени на уместно място в Музея на социалистическото изкуство.



Последваха и политически реакции против демонтирането на паметника:

Мая Манолова: " Зад гърба на жителите, плахо и нелегално, властта на сглобката, централна и столичната такава стартират деяние по бутането на Паметника на Съветската войска. Следим изявите на регионалната администрация. Това, което беше обществено оповестено пред столичани беше, че следва провеждането на социална поръчка, с която да бъде определен реализатор на сякаш ремонтните работи - разглобяване на скулптурите. "

От " Възраждане " ще подхващат всички ограничения, в това число на ръба на закона, с цел да запазят Паметника на Съветската войска на мястото, на което е.

Вижте повече в директното включване на Варсен Такворян
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР