Започва акция Зима на полицията от 15 ноември до 14

...
Започва акция Зима на полицията от 15 ноември до 14
Коментари Харесай

КАТ стартира акция Зима

Започва акция " Зима " на полицията от 15 ноември до 14 декември 2023 година Тя ще се организира в цялата страна и ще е с три акции. Специално внимание ще се обръща на изправните светлини и чистачки, както и на гумите.

Акцията се организира в продължение на повече от 29 години по самодейност на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР-Главна дирекция „ Национална полиция ", отдел „ Пътна полиция " и Българския Червен кръст, Агенция „ Пътна инфраструктура " и други институции.

Глобите са разграничени в три категории, според от естеството на неизправността. Ако тя е незначителна глобата е 50 лева, като в нея влизат износените гуми, непочистен номер и така нататък Ако повредата носи забележителен риск, санкцията е 200 лева, като в тази рубрика са изгорели крушки на фаровете, да вземем за пример. При рисковите неизправности санкцията стига 500 лева

Първата акция „ С безвредно пътно транспортно средство през зимата " от 15 до 24 ноември е ориентирана към водачите на ППС - колела, транспортни средства с животинска двигателна сила и други. Акцентът е осъществяване на инспекция на светлините за тяхната редовност в сходство с нормативните условия при регистрация и пререгистрация на ППС. Планирани са взаимни с органите на локалната власт инспекции за съществуването на регистрация, както и за редовността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска двигателна сила и на малогабаритната селскостопанска техника.

Контролът ще бъде ориентиран към:

- спазването на въведените ограничавания за придвижване на колела, самостоятелни електрически транспортни средства, ППС с животинска двигателна сила и селскостопанска техника по избрани пътища или сектори от републиканската пътна мрежа;

- недопускане придвижване по пътищата и улиците на механически неизправни ППС без нужното оборудване;

- недопускане придвижването отвън обитаемоте места, през тъмната част на денонощието и при понижена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

- недопускане придвижването на водачи на самостоятелни електрически транспортни средства в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост без светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъдат елементарно видяни, или без каска, в случай че водачите са на възраст до 18 години;

- недопускане придвижването през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска двигателна сила без светлоотразителни жилетки;

Втората акция „ Пешеходци, пасажери и водачи за приемливост на пътя " е за времето от 25 ноември до 04 декември. Насочеността ѝ е към предварителна защита над държанието на пешеходците, пасажерите и над водачите, неосигуряващи преимущество на пешеходците.

Контролът на пътна полиция ще бъде ориентирана към:

- съблюдаване от пешеходците на разпоредбите за безвредно секване на платното за придвижване.

- особено внимание ще се обръща на пешеходците, в тъмната част на денонощието (при полумрак или на неосветени или едва осветени участъци), движещи се погрешно изключително отвън обитаеми места.

- по повод гарантиране сигурността на пешеходците в това число на проведените групи (деца, възрастни, хора със специфични потребности). Организирана група с деца на възраст до 10 години може да се движи единствено по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жителка, и наложително се води минимум от две лица на възраст над 18 години. При секване на платното за придвижване, лидерът на групата е задължен навреме да подаде сигнал с палка „ Стоп!Деца ", с червен байрак или с ръка, с цел да спре придвижването на пътните транспортни средства. За обезпечаване безвредното секване на платното за придвижване от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал с палка „ Стоп! Деца ", с червен байрак или с ръка.

- пасажери, пътуващи в нарушаване на ЗДвП,както и към такива, които с държанието си основават предпоставки за пътнотранспортни катастрофи. При констатиране на неизползване на предпазни колани (системи) каски от пасажери отношение ще се взема по отношение на тях. Само когато са навършили 16 години и във всички случаи по отношение на водачите в сходство със законовите разпореждания.

- недопускане отнемането на преимуществото на пешеходците от страна на водачите на ППС.

На 19 ноември ще бъде маркиран и Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП.

Третата акция „ Безопасно шофиране през зимата " ще се организира от 5 до 14 декември 2023 година Пътните служители на реда ще насочат контрола над техническата редовност на колите и на осветителните им системи.

По време на акцията ще се организират профилирани полицейски интервенции по трите посоки, като без значение от оповестените тематики на акциите при определяне по време на акцията на нарушавания на ЗДвП и на други нормативни актове по отношение на нарушителите ще се взема отношение.

По време на акция „ Зима " е планувано и осъществяването на оглед за положението на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на секторите от уличната мрежа с нараснала заплаха за пътнотранспортни катастрофи. При нужда ще бъдат изготвяни наставления до притежателите на пътя.

Гумите за зимни условия би трябвало да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Винаги в багажника на автомобила би трябвало да има предпазен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР