Започнете процедура по изграждането на забатачения от ПП онкоцентър за

...
Започнете процедура по изграждането на забатачения от ПП онкоцентър за
Коментари Харесай

ВМРО към МС: Започнете процедура по изграждането на забатачения от ПП онкоцентър за протонна терапия

Започнете процедура по построяването на забатачения от Политическа партия онкоцентър за протонна терапия. От това зависи животът на хиляди българи.

 

С този апел се обръщат към Министерския съвет на служебното държавно управление ръководителят и зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов и Карлос Контрера по отношение на съсипан от кабинетът „ Денков “ план за Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лекуването на деца.

 

Припомняме, че Контрера сигнализира преди няколко дни за зародилата обстановка, а точно, че парите за плана не са усвоени от предходния кабинет.

 

„ Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лекуването на деца, бе Компонент 2 от Инвестиция „ Модернизиране на болничните заведения “ от Плана за възобновяване и резистентност с общ бюджет от 349 127 763 лева без Данък добавена стойност (418 953 315 лева с ДДС). Според първичните калкулации времето, което е належащо за построяването на Протонен център, е 3 години. Това е една дълготрайна инвестиция в интерес на обществото, животът на сходна технология е 20-30 години, а предстоящият резултат е десетки хиляди онкоболни да могат да се лекуват със модерни, съвременни и щадящи средства “, напомнят в писмото Каракачанов и Контрера.

Това обаче е план, който е станал жертва на несъответстващата финансова политика и действителната липса на осведомена законодателна активност от 48-то и 49-то Народно събрание.

 

Ето за какво в този момент е в ръцете на служебния кабинет да създадат нужното този център да бъде осъществен.

 

„ От изключително значение е изборът на подобаващ терен за построяването на Центъра. Необходим е обзор на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на разнообразни терени и разбор на геотехническите условия за фундиране на оборудването - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина към 25 метра под земната повърхнина “, разясняват още водачите на Вътрешна македонска революционна организация в писмото си до Министерския съвет на България.

 

Прилагаме и цялостния текст на писмото на Каракачанов и Контрера:

 

ДО

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Красимир Каракачанов – ръководител на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване

и

Карлос Контрера – заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване и общински консултант в Столичен общински съвет

по отношение на: Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия

 

Уважаеми господин министър-председател

Уважаеми госпожи и господа министри,

 

Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лекуването на деца, бе Компонент 2 от Инвестиция „ Модернизиране на болничните заведения “ от Плана за възобновяване и резистентност с общ бюджет от 349 127 763 лева без Данък добавена стойност (418 953 315 лева с ДДС). Според първичните калкулации времето, което е належащо за построяването на Протонен център, е 3 години. Това е една дълготрайна инвестиция в интерес на обществото, животът на сходна технология е 20-30 години, а предстоящият резултат е десетки хиляди онкоболни да могат да се лекуват със модерни, съвременни и щадящи средства.

От изключително значение е изборът на подобаващ терен за построяването на Центъра. Необходим е обзор на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на разнообразни терени и разбор на геотехническите условия за фундиране на оборудването - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина към 25 метра под земната повърхнина.

 

За лекуването:

Протонната терапия е най-съвременната форма на лъчелечение, която дава опция на лекарите да се „ прицелят “ доста тъкмо в тумора, като освен това опазват здравите тъкани и органи от лъчево натоварване. Това лекуване е от значително значение за продължителността и качеството на живот на пациентите и е изключително дейно и щадящо при деца.

Най-голяма изгода от протонната терапия биха имали деца с онкологични болести на всички органи и системи, при които чакаме цялостно изцеление. Освен това протонната терапия е от извънредно значение и за възрастни, при които туморът е в непосредствена непосредственост до значими сериозни органи, като сърце, бял дроб, основен мозък, бъбреци. Тази форма на лекуване е най-подходяща и за пациенти с рецидивиращи туморни формирания. За страна като България използването на сходно лекуване би избавило хиляди човешки живото поради равнищата на заболеваемост.

 

За потребностите:

Изграждането на подобен Център е късмет страната ни да стане водач на Балканите в лекуването на онкоболни с протонна терапия. Според специалисти минимум 600 българи годишно се нуждаят от протонна терапия. Това число обаче е образувано на база пациентите, които се лекуват в чужбина в такива центрове, като лекуването им се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Извън този брой пациенти са тези, които самофинансират лекуването си, както и други, които се лекуват у нас, само че с по-малко ефикасни лечения.

Важно е да се означи, че в Националния център за лъчелечение с протонна терапия ще бъдат лекувани както пациенти от България, по този начин и от страните членки на Европейския съюз. Цената на протонотерапията е унифицирана във всички страни от Европейски Съюз. Тя е към 29 000 евро. Сега лекуването на българските жители в чужбина, където има такива центрове, се покрива от Националната здравноосигурителна каса.

Следва да се образува цена за клинична пътека лекуване с протони съгласно българската регулаторна рамка. 

 

За изгодите:

Освен това с реализирането на плана ще се поддържа осъществяването на няколко от характерните рекомендации към Република България за бранш „ Здравеопазване “, както следва:

- ще се усъвършенства достъпът до високоспециализирана здравна помощ за цялото население, което изцяло попада в обсега на характерната рекомендация за повишение на достъпността и потенциала на здравната система в страната;

- ще се дават нови за страната и новаторски за района медицински услуги, което също способства за повишение на достъпността и потенциала на здравната система в страната от една страна, а също по този начин ще окаже удобно влияние върху мотивацията и желанието на медицинските експерти да остават на работа в страната, с което ще се подкрепи осъществяването на другата характерна рекомендация към България - а точно - за ограничения за задържане на медицинските експерти и повишение на мотивираността им за работа тук;

- ще се понижат в забележителна степен пътуванията в чужбина на пациенти с онкологични болести, изискващи подобен вид здравно обслужване. Това от своя страна ще докара до понижение както на разноските на НЗОК, по този начин и на жителите във връзка с доплащането за прилагане на здравни услуги (out of pocket payments), което е друга характерна рекомендация към страната.

Изпращаме актуалното предложение, тъй като като страна сме изпуснали момента за внасяне на план за сходен център по ПВУ през ноември 2023 година Това значи, че финансирането по ПВУ е окончателно изгубено, а единственият късмет да създадем сходен център е посредством национално финансиране.

Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че основаването на сходен център ще даде късмет на хиляди онкоболни, в това число на значително български деца, късмет за живот. Дълги години политиката на страната в областта на онкозаболяванията е меко казано спорна и непоследователна. Сега има опция да осигурим модерно лекуване на ракови болести, което да бъде щадящо за болните и да подсигурява извънредно положителни благоприятни условия за дефинитивно превъзмогване на заболяването.

Предлагаме Министерският съвет на Р България да разпореди създаване на план за създаване на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, като бъдат подхванати всички нужни дейности за обезпечаване на терен за построяването на този център, обезпечаване на неговото планиране и създаване за сметка на бюджета на Р България.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР