Започнати са експерименти за скоростта на влаковете у нас. През

...
Започнати са експерименти за скоростта на влаковете у нас. През
Коментари Харесай

Съкращава се времето за пътуване с влак от столицата до Бургас и Варна

Започнати са опити за скоростта на влаковете у нас. През месец март подбалканската жп линия ще стане непрекъсната и за малко над 4 часа и половина би трябвало да се стига от София до Бургас. Това сподели ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов в изявление в предаването " България заран " на телевизия Bulgaria ON AIR.

Гуцанов добави, че това време е съизмеримо с пътуването с автомобил. Освен това, във влаковете ще би трябвало да има интернет и вагон заведения за хранене.

" Още от идващия месец ще има друга скорост. Нормално ли е в XXI век да стигаш с трен от София до Варна за 8 часа и половина? А при Бургас - София - за към 6 часа и половина - 7 часа. Има закъснения, изискванията вътре са неприятни. Искаме " зелена " сила и хората да се усещат удобно, а не вършим нищо по тази тематика ", сподели Гуцанов. По думите му, по тази причина четири пъти са намалели превозените пасажери - от 80 милион в най-хубавите години, до към 20 млн. за година в този момент ".

Предсдателят на парламентарната транспортна комисия сигнализира, че през годините са раздадени милиарди лв., а отсреща няма нищо осъществено бързо, вярно и несъмнено. " Превеждани са предплатена пари, без да бъде свършена никаква работа. Докладите за нарушаванията ще бъдат предадени на съответните органи ", акцентира Борислав Гуцанов.

Той даде образец, че " с лопата и кирка да бяха полагали жп релсите, щеше да стане по-бързо от това, което е сега. Не може хората да имат услуга, която е била през XVIII век. Да не приказваме по какъв начин са закрити заводите за ремонт на локомотиви в България и машините отиват на ремонт в други страни. Това обикновено ли е? Има опция в София, Пловдив и Варна да се вършат поправки ", означи Гуцанов.

Предвидено е закупуване на нови локомотиви и вагони. Близо 2 милиарда евро са средствата, които са избрани по Плана за възобновяване и резистентност, за " възкръсване " на бранша.

Сливането на сдруженията за пътнически и товарни транспорти в холдинг БДЖ се чака да завърши през септември, сподели още Борислав Гуцанов. Той уточни, че по този метод БДЖ ще работи по-ефективно.

Във връзка с развиването на пристанищата у нас, ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия коменитра, че " пристанищата във Варна и Констанца бяха съизмерими, а сега Констанца е 11 пъти преди Варна ".

Гуцанов счита, че " може да се направи инвестиция в България, тъй че този, който направи инвестицията, да докара и товарите за пристанищата тук ". Може да има и " интермодален терминал във Варна, интермодален терминал в Русе и ще задминем Констанца ", сподели още Гуцанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР