Започналото в 17 ч. преброяване на бюлетините от решаващия вот

...
Започналото в 17 ч. преброяване на бюлетините от решаващия вот
Коментари Харесай

Над 690 000 гласа разлика между двамата опоненти във вота за Истанбул

Започналото в 17 ч. броене на бюлетините от решаващия избор за Истанбул продължава, а организация ANKA огласи 690 375 гласа разлика сред основните кандидати за кметския пост в мегаполиса, съобщи опозиционният ежедневник „ Сьозджу “.

При преброени бюлетини от 25 204 урни изборната интензивност е 80, 82%. Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканска национална партия печели 54, 94%, а любимецът на Ердоган Бинали Йълдъръм – 45, 09%.

При отворени 17 212 урни изборната интензивност бе достигнала 55, 19%. Без да показва имената на двамата съперници, организацията съобщаваше за 55, 23% в интерес на претендент №1 и 44, 74% за претендент №2. Анонимността бе поради наложената от Висшия избирателен съвет възбрана за разгласяване на резултатите преди 21 ч. Гласуването стартира през днешния ден в 8 ч. и завърши в 17 ч.

Според държавната Анадолска организация преброените урни са 95, 64 и разликата сред двамата съществени съперници е 700 523 гласа. Имамоглу печели 4 505 298 гласа в своя поддръжка, Йълдъръм – 3 804 775.

Новинарската организация IHA разгласява видео, на което се вижда по какъв начин младо момиче в панталони и потник плаче на стълбите пред секцията, и припада, тъй като е закъсняло с минути и не е съумяло да пусне бюлетината си. Случаят е в квартал Авджълар в Истанбул, обитаем най-вече с изселници от България.

Множество задгранични гласоподаватели дойдоха в мегаполиса и обявиха, че до тях не са достигнали сигнали за нарушавания по време на изборния ден. Това е декларирала Маргит Стъмп от Зелената партия в Германия пред организация DPA. Тя е следила и други избори в Турция, а този път споделя, че групата й не е имала проблеми при визитите в секциите, нито при контактите си с гласоподавателите. „ Впечатляващо е, че хората са доста дейни в гласуването, макар отпускарския сезон “, споделя тя.

Ренате Зигмунд, ръководителка на наблюдателната задача на Съвета на Европа, също твърди, че изборният ден е минал без нарушавания, а всичко, което изисква организацията му, е било направено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР