Започнал съм устойчиво да работя в посока за Детската болница.

...
Започнал съм устойчиво да работя в посока за Детската болница.
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Детската болница ще се финансира с държавни пари и заем от Европейската банка

„ Започнал съм стабилно да работя в посока за Детската болница. Абсолютно съм стимулиран да раздвижа този план и да го доведа до първа копка “, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в предаването „ Лице в лице “.

„ В квартал „ Горна Баня “ има място, което е открито, има написан план, терен. Трябва да се разрушат здания, има извоювана социална поръчка за това. Следващата стъпка ще бъде конкурс за архитектурен план и построяването на самата болница “, сподели той.

Той акцентира, че Европейската банка за развиване ще направи техническо задание за този план. „ Банката се ангажира с това да помогне тази болница да тръгне. Вероятно със заем, защото ние още не знаем какъв брой ще ни коства тази болница. Дружеството, което би трябвало да извършва болничното заведение е с капитал малко по-малко от 100 млн. лв. и тези пари няма да стигнат за целия план, който се планува “, изясни Хинков.

„ Трябва до края на годината да стартира разрушаването на постройките. Паралелно с това да се направи и заданието към банката за остойностяване. Тя ще бъде държавна болница. Това е народен план, който ще се финансира с държавни средства и евентуално ще се стигне до заем от Европейската банка “, добави Хинков.

" Електронизация напредва в български условия "

„ Електронизацията напредва без значение, че напредна в български условия, на отскоци. Електронните предписания се изписват от повече от две години. Имаме опция да се изписват всички медикаменти по Здравна каса, които са с протоколи. Проблемите с електронните предписания за антибиотиците са сложни “, съобщи Хинков.

„ Тази безразборна приложимост на антибиотици ни е довела до първото място в Европа по антибиотична устойчивост. В момента над 80% от антибиотиците се изписват с електронни предписания “, сподели здравният министър.

Той акцентира, че периодическите неналичия на медикаменти не са присъщи единствено за България.

„ Имах среща с комисаря по опазване на здравето Стела Кариакиду, която беше в България преди две седмици. Тя сподели, че този проблем е и европейски. Той е мултифакторен и се дължи на проблеми, свързани с производството, на друг натоварен реекспорт, на приложимост на медикаменти не по предопределение. В България казусът е обвързван и с това, че има прелъщение за реекспорт “, изясни Хинков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР